Film

Skribent

Emma

18 september 2013 | 20:01

"Gatsbys" specialeffekter avslöjade

En video visar före- och efterbilder på de spektakulära 1920-talsmiljöerna i filmen.

"Den store Gatsby" blev kanske inte den stora kassasuccé som många hoppats på. Och med det blandade mottagandet som filmen fick bland kritiker så levde den kanske heller inte upp till sin förlagas rykte som "the great American novel".

Men var det någonting som imponerade de flesta, så var det filmens specialeffekter, och som MovieZines recensent kallade för "en härlig, visuell smällkaramell".

Det lär knappast vara en nyhet för någon att mycket av det visuella spektaklet i "Den store Gatsby" skapades digitalt. Uppemot 1500 tagningar ska på ett eller annat sätt ha blivit digitalt manipulerade. Några av dem syns i den video som Chris Godfrey, VFX supervisor på "Den store Gatsby" lagt upp på nätet. I videon visas före- och efterbilder på scener som fått sig en digital makeover:

I många av scenerna är användandet av digitala effekter föga förvånande. Mer imponerande blir det dock när videon visar hur hela landskap uppstår i en scen som "egentligen" bara består av skådespelare framför en blå skärm. Eller de scener där den blå skärmen bara används på en liten yta någonstans i bakgrunden, men ändå totalt lyckas förändra och förhöja intrycket av helheten.

Tycka vad man vill om "Den store Gatsby", men rent tekniskt har filmen bevisat att det med hjälp av digitala effekter går att skapa precis vad som helst. Och var det inte just det, friheten att forma sin egen värld, som Gatsby själv så hett längtade efter?

Tävla om ditt ex av "Den store Gatsby" på Blu-ray eller DVD här...

| 18 september 2013 20:01 |