Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

31 oktober 2019 | 00:00

"Gåsmamman" är tillbaka och lika härligt galen som vanligt

MovieZine har sett hela den nya säsongen av "Gåsmamman" - och här är varför du också borde göra det. Spoilervarning för slutet på den tredje säsongen.
Den tredje säsongen av "Gåsmamman" röstades fram som den bästa svenska tv-serien i MovieZine Awards 2017. Det var därför många som sörjde att det även innebar att vi var framme vid slutet på Alexandra Rapaports resa som Sonja "Gåsmamman" Ek, vars familj drabbats av den ena skitstormen efter den andra.
 
Men nu sitter vi alltså lyckligtvis här med ett gäng nya avsnitt bara runt hörnet. Vi hörde av oss till Rapaport och frågade om hur det egentligen gick till när serien (och karaktären) återuppstod från vad vi trodde var det döda - samt om det inte är dags att kröna Sonja Ek som den mest otursförföljda kvinnan på tv. 
 
- Jag trodde faktiskt att den förra säsongen var den sista. Viktigast för att fortsätta var att vi hade en bra historia att berätta, framför allt kring familjen. Vi vilade upp oss, och började lite på kul att spåna, jag och Richard [Holm] och med kärleken och bestörtningen från publiken växte också lusten att komma tillbaka. När sedan C More var tydliga med att dom ville ha mer, så bestämde vi oss för att köra!
 
- Och nej, det finns nog ingen som har så mycket otur som Sonja!
 
 

Vad har hänt sedan vi såg Gåsgänget sist?

 
När vi tog farväl av "Gåsmamman", i vilket vi då trodde var den sista säsongen, slutade det som bekant med att Sonja sköts precis utanför sitt hus. När vi nu återvänder till "Gåsmammans" värld har det gått 6 månader sedan skjutningen - och ja, Sonja Ek överlevde. Men hon har legat i koma sedan dess och livet har fortsatt för de andra karaktärerna i serien.
 
Barry är nu förlovad med Kattis, som Nina också arbetar för. Gustav har hittat en tjej och börjat plugga på högskolan medan Linus har placerats i en fosterfamilj och blivit grym på fotboll. Emil är fortfarande världens sämsta och bästa polis på en och samma gång... samma gamla gäng alltså.
  

Sonja och hennes familj är lika otursförföljd som vanligt

 
 
Från den stund Sonja slår upp sina ögon och drar igång den fjärde säsongen av "Gåsmamman" så börjar oturen dra sig till familjen Ek likt flugor till skit, det bara går inte att komma undan.
 
Om vi som tittare bara accepterar att det här är en serie där vad som helst kan hända - förutom att Sonja får en härlig, lugn och fin kväll när hon vinner på triss - så är det också en av de mest behagliga och underhållande sätten att spendera en tv-kväll i soffan på. Mycket tack vare att Alexandra Rapaports skådespel i särskilt pressade situationer (vilka vi får i varje avsnitt - tack och och lov!) är en ren fröjd att få ta del av. "Gåsmamman"-underhållningen är den samma som när jag ser på "Die Hard" med Bruce Willis... otursförföljd action-underhållning när den är som bäst.
 
Under den fjärde säsongen får vi däremot även se Sonja kämpa psykiskt med de fysiska skadorna från skjutningen i den tredje säsongen. Jag tänker särskilt på en scen mellan Nina och Sonja på toaletten, ni kommer att förstå vilken när ni väl ser den, som ändå låter oss lära känna en ny sida av vår "Gåsmamma" under årets säsong.
 

Är den fjärde säsongen den sista nudå?

 
 
Jag frågade givetvis Alexandra om så var fallet, vilket hon inte riktigt ville svara på. Men om vi tyckte att seriens skapare hade målat in sig i ett hörn i slutet av den tredje så vet vi nu att vad som helst faktiskt går att lösa - bara fansen är tillräckligt högljudda och att Alexandra och de övriga i Gåsgänget känner sig manade nog att fortsätta.
 
När jag frågade om faktumet att "Gåsmamman"-säsongerna ofta är ganska dödliga (även för större karaktärer) och huruvida det skulle kunna sätta käppar i hjulet för en möjlig fortsättning. Så hade hon ett förslag på en spinoff-film istället:
 
- Vi får göra en zombiefilm med Gåsgänget! Då kan alla vara med!
 
Ja, hon skämtar (troligtvis)... men om sanningen ska fram, så skulle jag lätt köpa att om det finns någon familj i tv-Sverige som kan tänkas ha oturen att behöva tackla zombieapokalypsen - så är det familjen Ek i "Gåsmamman".
 
 
Den fjärde säsongen av "Gåsmamman" får premiär på C More den 7 november och kommer därefter även att visas på TV4. Den fjärde säsongen kommer att bestå av totalt 8 nya avsnitt.
 
Kommer du att ge den fjärde säsongen av "Gåsmamman" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 31 oktober 2019 00:00 |