Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

17 mars 2016 | 08:00

"Game of Thrones"-scenen som var för rå för TV

Så här splattrig skulle duellen ha blivit.
Med fem säsonger redan ute, är det svårt att avgöra vilken slagsmålsscen som har varit den mest brutala hittills i "Tuttar och drak-...", jag menar "Game of Thrones". Men en av dem kan vara fighten mellan Gregor "The Mountain" Clegane och Oberyn "The Red Viper" Martell i det åttonde avsnittet av säsong 4.

För att påminna var det den där vi för en liten stund trodde att Oberyn hade spetsat The Mountain med sitt spjut, men som sedan fick se The Mountain "mounta" Oberyn bara för att borra tummarna i hans ögonglober under mycket skrik, blod och till synes kräkfärdiga åskådare på läktaren. Enligt skådisen bakom Eddison "Dolorous Edd" Tollett från The Night's Watch var scenen filmad ännu brutalare.


Så här sa Ben Crompton nyligen till Trusted Reviews på ett release-event för den femte säsongen på DVD och Blu-ray:

- Jag tittade in på ett möte och de höll på att gå igenom material. De visade en version av The Mountain/Red Viper-fighten där han stoppar tummarna i ögonen på honom, men istället för att klippa så som de gjorde på TV så bara bryter han ansiktet mitt itu och jag sa bara "herregud, det här kan de aldrig visa på TV" och det gjorde de inte heller, men effekterna var bra!

Äääääääsch, kom igen nu: kanske en riktig, jäkla närbild hade varit för outhärdligt för gemene man (även om jag som splatter-fantast hade tyckt att det var splat-terrific!) men kör en liten lösare inramning och mildrande musik på det, så har vi en röd vatten-fight för hela familjen! Vilka barn gillar inte spaghetti-substanser och ketchup, liksom?

I hoppet om att den klippningen ska läcka, får vi fylla i klyvningen med egen våldsam fantasi. En ganska lustig sak att upptäcka med den här nya informationen i bakhuvudet var att i wide-shoten efter ögon-moset har hela Oberyns skalle exploderat, om du kollar lite extra noga. Men utan den censurerade biten som Ben Crompton beskriver, passar denna krossade skalle inte riktigt in längre. De hoppades nog att ingen skulle märka.
| 17 mars 2016 08:00 |