Serie

Skribent

MovieZine

3 juni 2023 | 09:30

För 10 år sedan sändes det mest brutala "Game of Thrones"-avsnittet någonsin

En tyst minut för alla som miste livet under "The Red Wedding".
Det är inte bara MovieZine som fyller jämnt i veckan. Vi uppmärksammar även jubileet för en aningen mer tragisk milstolpe i populärkulturen - "Game of Thrones" mest brutala avsnitt någonsin.
 
Den 2 juni 2013 släpptes avsnittet "The Rains of Castamere", det näst sista i säsong tre. Här vankades det bröllop mellan Edmure Tully och Roslin Frey. Men konflikterna bubblar under ytan, och när någon tar med sig en kniv till festligheterna blir det snabbt tråkig stämning. Robb Stark och hans mamma Catelyn fanns bland offren när massakern var över.
 
Large 3eb294595458ad07d224e4aea15b12d5 robb stark
 
Avsnittet har kommit att kallas The Red Wedding, och efter den oväntade massakern stod det klart för alla tittare att "Game of Thrones" var en serie där vad som helst kunde ske, och vem som helst kunde möta ett hemskt öde. Inga favoritkaraktärer gick längre säkra.
 
Författaren George R.R. Martin lät sig inspireras av verkliga historiska händelser. Bland annat Black Dinner, den svarta middagen, då kungen av Skottland år 1440 bjöd in unge hertigen av Douglas på middag för att sluta fred - och avrättade honom. Mannen bakom fantasyserien "Sagan om is och eld" har sagt att händelserna var de svåraste och smärtsamma han någonsin skrivit om.
 
Large 3eb294595458ad07d224e4aea15b12d5 red2
 
Det är inte bara tittarna som blev chockade av Red Wedding. Det gällde såklart också läsarna som för första gången upptäckte det blodiga sveket i Martins romaner.
 
Det sägs att det här var kapitlet som lämnade ett så starkt avtryck på David Benioff och D.B. Weiss att de bestämde sig för att haffa bokrättigheterna och filmatisera "Game of Thrones". Benioff minns den emotionella inspelningen:
 
- Jag minns att jag vände mig till vår scripta efter en tagning där Richard (Madde) var döende och jag sa: "Det var en bra tagning". Och hon bara storgrät. Det är en bitterljuv sak. Man gör så många ledsna. Men å andra sidan är det ju själva tanken. Om vi filmade Red Wedding och ingen blev berörd så hade vi misslyckats.
 
Här är den tragiska scenen i repris:
 

Minns du när du såg Red Wedding för första gången? Har du återhämtat dig? Berätta nedan.
| 3 juni 2023 09:30 |