Film

Skribent

Hannes Kinnunen

5 januari 2013 | 21:01

Fyra år med "Hobbit"-nyheter

I snart fyra år har vi följt inspelningen av Peter Jacksons "Hobbit", och rapporterat om det senaste. I vår sista Veckans Hobbit är det dags att summera de största nyheterna.

"Hobbit: En oväntad resa" har nu rullat på biograferna i snart en månad och med tanke på att året börjar lida mot sitt slut, och summeringar är väldigt heta så här års, tänkte jag att vi kör en summering på hela "Hobbit"-produktionen.

Vilka nyheter har varit störst och vilka minns vi speciellt mycket?

25 september 2009 - MGM på ruinens brant

MGM som har rättigheterna till "Hobbit" höll vid 2009 års slut på att gå i konkurs. Något som såg ut att påverka att "Hobbit" inte skulle bli av, då bolaget inte skulle ha pengarna att finansera filmen. De skulle även haft tappat rättigheterna till Bond-filmerna. MGM klarade sig dock på håret med hjälp av banklån och "Hobbit"-produktionen kunde börja rulla igen.

25 januari 2010 - Premiären av "Hobbit" försenad

Från en tänkt premiär december 2011 blev den istället uppskjuten till december 2012 på grund av finanseringsproblem och produktionsbolaget MGM.

31 maj 2010 - Del Toro lämnar som regissör

Guillermo Del Toro som först skulle regissera "Hobbit" hoppade av projektet på grund av att filmen aldrig kom till skott. Han bestämde sig dock att fortsätta hjälpa till med manusarbetet. Regissörsplatsen stod öppen.

16 oktober 2010 - "Hobbit" får grönt ljus och Peter Jackson regisserar

Peter Jackson har nu valt att ta över rollen som regissör för filmen och med det fick filmen grönt ljus från Warner och MGM och filmen blev äntligen klar att gå in i produktion på riktigt.

22 oktober 2010 - Martin Freeman klar som Bilbo

Efter många rykten och efter snack om bland annat Tobey Maguire i rollen så kunde Peter Jackson till slut gå ut med att rollen blivit tilldelad den brittiska skåddespelaren Martin Freeman.

3 december 2010 - Mikael Persbrandt som Beorn

Vi kickar igång med den kanske största nyheten för oss svenskar då vår egen Mikael Persbradt blev tilldelad rollen som hamnskiftaren Beorn. Det här var en nyhet som höjde många ögonbryn bland oss, ett ögonbryn som fortfarande är relativt höjt då vi tills idag ännu inte har fått se något från hur Persbrandt kommer att se ut i filmen.

25 maj 2011 - Benedict Cumberbatch spelar Smaug

När nyheten att Smaug skulle spelas av Benedict Cumberbatch via motion-capture kom så tog den många med en chock då en drake och en människa är på så olika plan rent fysiskt, sedan kom nyheten att Benedict Cumberbatch även skulle spela rollen som necromancer.

20 juni 2011 - Evangeline Lilly tilldelad roll

Det här var en rätt oväntad nyhet när beskedet om att Evangeline Lilly blivit rollsatt som en alven Tauriel i filmen då en karaktär vid det namnet inte fanns i boken utan visade sig senare vara skriven för filmen. Evangeline Lilly som Tauriel kommer dyka upp först i "Hobbit: Smaugs förödelse".

21 december 2011 - Första trailern

För nästan precis ett år sedan, den 21 december 2011 så släpptes den första trailern till "Hobbit: En oväntad resa". Fortfarande den kanske mest betydande nyheten då vi för första gången fick se färdigt rörligtmaterial från filmen.

27 januari 2012 - Peter Jackson till sjukhus

I våras fick vi en av produktionens mest otäckaste nyheter när beskedet om att Peter Jackson fått läggas in på sjukhus på grund av svåra magbesvär något som oroade fansen världen över. Produktionen stannade i två veckor men kunde sedan återupptas efter att Peter Jackson blivit friskförklarad och utskriven från sjukhuset.

25 juli 2012 - En tredje film

I slutet av sommaren kom nyheten att Peter Jackson bestämt sig för att utöka de tidigare tänka två "Hobbit" filmerna till tre stycken filmer, en nyhet som förvånade många då det redan klagats på varför filmen ens blivit uppdelat till två delar. Den tredje delen har biopremiär sommaren 2014.

Produktionsbloggarna

Några riktigt trevliga nyheter som Peter Jackson gett oss för att stilla våra Hobbit-hjärtan har varit produktionsbloggara som kommit ut lite sporadiskt under åren. I dessa produktionsbloggar ofta runt 10 minuter långa har vi fått följa med Peter Jackson och diverse andra under inspelningen av "Hobbit" vilket har varit en lärorik stund för oss fans. I dessa videobloggar finner man nästan alla steg av inspelningen så jag rekomenderar skarpt att se på dem.

Det här var några av årens största nyheter, vilken nyhet minns du starkast? Kommentera nedan!

Nu vill jag tacka er för att ni läst mina frekventa "Hobbit" artiklar här i två års tid, men bara för att Veckans Hobbit-artiklarna är över betyder inte det att ni blir av med mig.

| 5 januari 2013 21:01 |