Serie

Skribent

MovieZine

10 februari 2023 | 15:30

Gemma Arterton är en ”Funny Woman” i SkyShowtimes nya serie

Seriestart: Gemma Arterton spelar huvudrollen som kvick 60-talsdonna i en serieadaption av Nick Hornbys ”Funny Girl”.
Brittiska skådespelerskan Gemma Artertons namn är kanske mest förknippat med tuffa actionroller, i allt från Bondfilmen ”Quantum of Solace” till ”Prince of Persia” och, mer nyligen, ”The King’s Man”.
 
Men nu får vi se om hon har något att komma med i komedigenren också. Arterton spelar titelrollen i nya serien ”Funny Woman” som idag debuterar på SkyShowtime. Här spelar hon en skönhetsmiss som drömmer om att kunna underhålla en publik som Lucille Ball.
 
För skådespelerskan, som även bär producenthatten, blev serien en chans att skildra fördomar, stereotyper och könsroller så som de såg ut under 1960-talet.
 
- Det är ett stående tema genom serien. Den där fördomen att ”du kan inte vara rolig och snygg”, vilket känns daterat nu under de senaste tio åren, men länge var det inte så. Samhället satte kvinnor i den typen av fack, säger hon till Variety.
 

Det här handlar ”Funny Woman” om

 
Det är mitt i det glada 60-talet och Barbara Parker har precis krönts till Miss Blackpool – men det måste finnas mer i livet än att vara skönhetsdrottning i en liten semesterort vid havet, eller hur?
 
London lockar, och efter en del bakslag i storstaden hamnar vår beslutsamma hjältinna på audition för ett komediprogram på tv. Barbaras kompromisslösa humor visar sig vara det lilla extra som showen har saknat. Hon får jobbet och blir en del av en banbrytande ny komediserie som får inflytande över brittisk komedi i årtionden framöver.
 
Men att vara kvinna i en övervägande manlig miljö innebär utmaningar, men när Barbara upptäcker att hon kan vara rolig lyckas hon förändra den rådande attityden gentemot roliga kvinnor och omdefinierar samtidigt sig själv.
 

Nick Hornby har skrivit bokförlagan

 
TV-serien bygger på romanen ”Funny Girl” av Nick Hornby. Ni vet, han som skrivit ”Om en pojke”, ”High Fidelity” och ”Fever Pitch” som blivit till väldans trevliga och hyllade dramakomedier för sådär 20 år sen. Och tydligen är historien inspirerad av verkligheten. Gemma Arterton berättar:
 
- Jag mötte honom under inspelningen för att fråga om var idén kom ifrån. Han hade visst pratat med en skådespelerska som var väldigt glamorös men också väldigt, väldigt rolig. Och ingen visste om det, för hon fick aldrig chansen att visa upp den sidan. Han ville skriva något som ifrågasatte den roliga kvinnan.
 

De tre första avsnitten blir idag tillgängliga på SkyShowtime. Därefter släpps ett nytt avsnitt varje fredag.
| 10 februari 2023 15:30 |