Skribent

Paul Dakwar

6 januari 2024 | 21:01

Supermans upphovsrätt går ut om tio år

Efter att Musse Pigg blivit allmängods står många kända karaktärer på tur. Moviezine har listat fem karaktärer vars upphovsrätt går ut om drygt tio år.
Efter att den tidiga versionen av Musse Pigg nu blivit allmängods, så har ämnet “upphovsrätt” blivit en snackis. Klockan börjar ticka för filmjättar som Warner Brothers och Disney, då många av deras karaktärer snart blir tillgängliga för vem som helst. När dessa karaktärer väl hamnar i det offentliga, lär det finnas en hel del juridiska tvister kring teknikaliteterna. Men lyckas man hålla sig inom ramarna av sina rättigheter, så är det fritt fram att göra använda dem för att göra en egen spin på dessa omtyckta hjältar och hjältinnor.
 
Här är en lista på fem karaktärer som blir allmängods inom en snar framtid:
 

Superman

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Efter att James Gunn tagit över DC, har han påstått sig ha en tioårig plan för att strukturera om och återetablera DC-universumet. Men klockan tickar; flera av DC-karaktärerna blir allmängods om drygt tio år.
 
En av dem är ingen mindre än Superman, vars upphovsrätt går ut 2034. Dock bara en väldigt specifik version av honom. När upphovsrätten går ut så tillåts inte gestaltningar av Superman när han flyger.
 
Versionen av Superman 1938 var en helt annan Superman än den idag. I de tidigare versionerna av superhjälten kunde han endast hoppa långa avstånd mellan byggnader, men han kunde inte flyga. Ännu en hållhake för Warner Bros, som äger rättigheterna till DC-karaktärerna. En Superman som inte kan flyga är ju lika meningslös som en cowboy utan hatt.
 

Batman 

 
Large 8e6253a65e6612deb13c3fd79552b8dc ben 20affleck 20batman
 
Även Batmans upphovsrätt går ut 2034. Men, likt Superman, så finns det även små fallgropar för den som vill göra sin version av The Dark Knight. Den tidigare versionen av Batman var nämligen inte den som principfast valde att inte ha pistoler eller döda sina fiender. Han var snarare en antihjälte som mycket väl kunde ta livet av någon, och det kunde vara brutalt - som att hänga någon från ett flygplan, eller knuffa ner någon i frätande syra.
 
Att alltså ha den nyanserade, icke-dödande attributen som den moderna Batman-versionen har (förutom Zack Snyders version) kan alltså bidra till en aja-baja från Warner Bros.
 

James Bond

 
Large 17a1108460743e5cc59d625964e21a5d james 20bond 20connery
 
Den världsomtyckta womanizern med tillåtelse att döda blir allmängods 2035.
 
James Bond är dock redan lite av ett speciellt fall. James Bonds upphovsrätt gick nämligen ut 2015 - men bara i Kanada. Lustigt, eh? Kanadensarna har alltså fria händer att använda karaktären hur de vill. Men till en gräns.
 
Filmerna om MI6-agenten är fortfarande skyddade, och därför får man inte använda sig av material som finns i de berättelserna. Dock blir böckerna offentliga 2035, vilket innebär att man äntligen kan göra “Casino Royale” till en romantisk komedi.
 

Conan the Barbarian

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
I Europa, eller i alla fall i Storbritannien, är den muskulösa och svärdsvingande krigaren redan allmängods. Så det är fritt fram för våra svenska regissörer att göra en egen viking-spinn på snubben - bara det håller sig inom Europa. Eller? Kanske är brexit en liten sten i skon gällande detta. Jag lämnar det till juristerna, men i USA går Conans upphovsrätt i alla fall inte ut förrän 2031.
 

Wonder Woman

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Trot eller ej, men många av Wonder Woman-karaktärerna har varit allmängods sedan länge. Och då menar jag länge, alltså tusentals år. Wonder Woman slåss ju ofta med och mot gamla grekiska gudar, och ja….antika Grekland var ju ett tag sen. 

Dianas upphovsrätt däremot, alltså Wonder Woman, och inte romerska versionen av Artemis, går ut 2037. Klockan tickar, WB!
| 6 januari 2024 21:01 |