Film

Skribent

MovieZine

23 januari 2024 | 20:30

Fransk thriller överraskar med 5 Oscarsnomineringar

Kommer regissören Justine Triet att göra sig skyldig till en skräll?
Det är väl ingen överraskning att filmer som ”Oppenheimer”, ”Barbie” eller Yorgos Lanthimos skruvade komedi ”Poor Things” överöstes med Oscarsnomineringar tidigare idag.
 
Desto mer förvånande, och roligt, är att se flera internationella filmer ta plats bland Hollywoodrullarna. En av dem mest flest vinstchanser är den fransk-tyskspråkiga ”Fritt fall”. Filmen är ett äktenskapsdrama och en rättegångsthriller som tagit kulturvärlden med storm ända sedan den vann Guldpalmen i Cannes våren 2023.
 
Regissören Justine Triet är Oscarsnominerad (även för Bästa manus) och hyllade aktrisen Sandra Hüller har chans på pris. ”Fritt fall” är dessutom nominerad till Bästa film, och så Bästa klipp på det. 
 
Ska detta bli årets ”Parasit”, den utländska underdog som kniper flera tunga statyetter?
 
En lustig detalj: "Fritt fall" blev inte ens Frankrikes officiella Oscarsbidrag. (Man valde att skicka Juliette Binoche-dramat "En doft av kärlek", som helt nobbades av Oscarsjuryn.) Men tack vare att "Fritt fall" har visats i USA får den tävla på samma villkor som alla andra filmer.
 
 
”Fritt fall” är berättelsen om en kvinna som misstänks för mord på sin man. Han föll ut genom fönstret från andra våningen i deras hus under märkliga omständigheter. Under den följande rättegången får både juryn och vi i publiken ta del av hemligheter i parets förflutna, när makarnas bråk och käbbel blir till offentliga bevis.
 
Är Sandra skyldig? Sitter den blinde sonen Daniel på vittnesmål som kan fria eller fälla henne? Ingenting är förutsägbart, och det har fått kritikerna att dela ut höga betyg.
 
”Det är en annan av filmens styrkor. Osäkerheten. Jag känner mig aldrig säker på utgången, slutet känns aldrig uppenbart. Flerfaldigt prisbelönta regissören och medförfattaren Justine Triet visar på ett imponerande och passande subtilt handlag, där vi bara tillåts ana allt som bubblar under ytan”, skriver Fredrik Adolvsson i sin recension här på MovieZine.
 
 
”Fritt fall” gick upp på bio i Sverige i september, och går fortfarande att se på utvalda biografer. Kanske mer de där arthouse i storstäderna, men har du tur hinner du nog fånga den i tid till årets gala den 10 mars. Annars bör väl en digitalpremiär inte vara långt borta.
| 23 januari 2024 20:30 |