Film

Skribent

MovieZine

5 juni 2020 | 15:45

Fredrik Wikingsson gör film av boken "Sverigevänner"

Fredrik Wikingssons produktionsbolag Nexiko köper filmrättigheterna till kritikerrosade boken "Sverigevänner" av Arash Sanari.
Nexiko har köpt film- och tv-rättigheterna till den hyllade boken "Sverigevänner: historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn". I den beskriver författaren Arash Sanari självbiografiskt sin uppväxt efter flykten från Iran. Boken tar avstamp i att Arash Sanari upptäcker såväl båda sina egna dagböcker och sin pappa Jamshids från den första tiden i Sverige. Ur dem växer två parallella berättelser fram.
 
"Sverigevänner" har beskrivits som en verklighetsbaserad blandning av Fredrik Backmans romaner och Jonas Hassen Khemiris "Ett öga rött". Fredrik Wikingsson, en av grundarna tillsammans med bland andra Filip Hammar, blir exekutiv producent för filmatiseringen:

- Jag och Filip sträckläste Arashs makalöst gripande och roliga bok. Den här sanna berättelsen utspelar sig visserligen på 80- och 90-talet, men den säger precis lika mycket om dagens Sverige, säger han i ett pressmeddelande.
 
 
Tv-duon Filip och Fredrik filmdebuterade med den gripande och humoristiska dokumentären "Trevligt folk" år 2015, och Fredrik Wikingsson ser likheter mellan de två projekten:

- Det går en rät linje mellan historien om pappan från Iran som bestämmer sig för att hans familj ska bli "svenskast på Tjörn" och gänget somaliska flyktingpojkar som 2014 bestämde sig för att starta ett eget bandylandslag i Borlänge. "Integration" är inte svenska språkets sexigaste ord, men möten mellan människor innehåller alltid de bästa historierna.
| 5 juni 2020 15:45 |