Film

Skribent

MovieZine

19 september 2022 | 13:00

Fredrik Hiller regisserar skräckfilmen ”Vendela”

Leif Andrée spelar en av huvudrollerna i den övernaturliga kortfilmen, som inspireras av bland annat 80-talsklassikern ”Besökarna”.
Arbetet med den svenska skräckfilmen ”Vendela” är igång. Leif Andrée, Kim Sulocki, Lena-Pia Bernhardsson och Dan Malmer är några av skådespelarna ombord i filmen där "fruktansvärda incidenter under 1600-talet får allvarliga konsekvenser i nutid".
 
Historien började som ett experiment där producenten och skådespelaren Andreas Gauffin visade filmens manus för sin gamla lärare på filmskolan, Fredrik Hiller (känd för filmer som "Psalm 21" och "Operation Ragnarök"), som hörde av sig nästan omgående och sade: "det här måste vi filma". Hiller klev ombord som regissör och nu är inspelningen i full gång.
 
 
"Vendela" tar sin början under 1600-talets andra hälft, på ett slott på Mälaröarna. Där styr patriarken och generalen Carl-Gustaf Wrangel sin familj och sitt tjänstefolk med järnhand. Hans fru har en dotter sedan en tidigare relation och han disciplinerar mer än gärna flickan. En dag går hans bestraffning för långt.
 
Vi kastas fram till idag. Slottet är idag ett anrikt hotell. Det finns en legend om att en flicka dött på hotellet under fruktansvärda former. Men... Det är nog bara en kommunpolitiker som hittat på detta för att skapa en myt kring slottet? Men när märkliga saker börjar hända på hotellet och hotellgäster verkar gå upp i rök får två hantverkare upptäcka slottets mörka hemligheter.
 
Förutom spökhistorien utlovas många humoristiska inslag, vilket gör att man kan jämföra filmen med 80-talsklassikern "Besökarna" enligt manusförfattaren Andreas Gauffin.
 
 
I ensemblen finns också Antonio Di Ponziano, Richard Forsgren, Jenny Dremé och Cecilia Olin. Fotograf och ansvarig för CGI är Sven Ahlström, som bland annat har "Walking Dead", "Krypton" och "Kung Fury" på sitt CV.
 
Kortfilmen "Vendela" har planerad premiär under 2023.
| 19 september 2022 13:00 |