Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 februari 2024 | 06:00

Freddie Highmore fyller 32 år - vad hände med Kalle från chokladfabriken?

Från Kalle i chokladfabriken till Norman Bates - nu fyller gamle barnskådespelaren Freddie Highmore 32 år.
Det var svårt att tänka sig att den charmiga ynglingen i ”Kalle och chokladfabriken”  (2005) skulle växa upp för att ta sig an seriemördaren Norman Bates i TV-serien ”Bates Motel”. Men Freddie Highmore gjorde det med bravur och bevisade att han var mer än bara en före detta barnstjärna.
 
Britten startade tidigt när han som sjuåring spelade Helena Bonham Carters son i komedin ”Women Talking Dirty” (1999). Sett ett klipp från filmen här:

 
Han fick ett mindre genombrott som en av Kate Winslets söner i dramat ”Finding Neverland” (2004), som i sin tur ledde till att Johnny Depp rekommenderade honom för titelrollen i ”Kalle och chokladfabriken”.
 
 
Därefter spelade han en ung Russell Crowe i Ridley Scotts ”Ett bra år” (2006), titelrollen i Luc Bessons ”Arthur och minimojerna” (2006) samt dess två uppföljare, och ett tvillingpar i ”Spiderwick” (2008).
 
 
Han gjorde flera röstroller och indiefilmer innan rollen som Norman Bates i TV-serien ”Bates Motel”, en reboot av Hitchcocks klassiker ”Psycho” (1960). Han hyllades för rollen, vann en People's Choice Award och bevisade att han vuxit ifrån de gulliga barnrollerna och var redo att tas på allvar.
 
 
Efter fem säsonger, där han även testat på rollen som manusförfattare och regissör, gick han vidare till nästa serie. I ”The Good Doctor” spelar han huvudrollen som en autistisk kirurg, för vilken han Golden Globe-nominerats. Han har även varit exekutiv producent och för flera avsnitt regissör för serien som nyligen annonserade att säsong sju blir den sista.
 
Han har även startat sitt eget produktionsbolag Alfresco Pictures, med kopplingar till Sony, som ska utveckla diverse serier och internationella samproduktioner. 2019 blev det klart att han ska agera medförfattare och exekutiv producent för ”Homesick”, en svart komedi om mental hälsa och kroppsideal.
 
Han var även en duktig student då han tog examen i college med en "double first” - en universitetsexamen med högsta betyg i två ämnen, i detta fall spanska och arabiska. Han studerade även finans på London School of Economics, praktiserade på både en bank i Kuwait och en advokatbyrå i Madrid under inspelningen av ”Bates Motel” och övervägde att bli advokat.
 
Vi är glada att han höll sig till skådespeleri. Grattis på 32-årsdagen, Freddie Highmore!
| 14 februari 2024 06:00 |