OSCARS 2015

Skribent

Alexander Dunerfors

27 september 2014 | 18:00

Frankrike skickar "Saint Laurent" som Oscarsbidrag

Det betyder dessvärre att "Blå är den varmaste färgen" har missat sin chans.
Franska Oscarskommittén hoppas att biografin över modeskaparen Yves Saint Laurent ska förtrolla Oscarsakademin i vinter. Dramat "Saint Laurent" har valts ut som landets bidrag till Bästa icke engelskspråkiga film. (Den ska icke förväxlas med "Yves Saint Laurent" som redan visats på svenska biografer.)

Frankrike skapade annars rejäla rubriker förra året när alla höll tummarna för att "Blå är den varmaste färgen" skulle bli utvald. Kärleksdramat hade hyllats och vunnit priser i Cannes, men dess sena, lokala premiärdatum gjorde att den inte var kvalificerad för att tävla för 2013. Filmen hade istället en chans i år, men man valde alltså att skicka in ett färskare bidrag. 

Tråkigt för fransmännen som därmed kan missa sin chans till en nominering. Det något sega modedramat med Gaspard Ulliel i huvudrollen tog inte kritiker med storm direkt, efter vårens premiär i Cannes. 

Men en hård men spännande kamp om de fem nomineringarna väntar, där filmer som svenska "Turist", finska "Betongnatt", ungerska "White God" och kanadensiska "Mommy" också hoppas på guldchans.

Den 15 januari presenteras 2015 års Oscarsbidrag. 

Det är ännu inte klart när "Saint Laurent" får sin svenska biopremiär.
| 27 september 2014 18:00 |