Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

28 juni 2016 | 10:30

Francis Ford Coppola kommer till Stockholms filmfestival

Sverige får unikt besök av "Gudfadern"-regissören.
För första gången någonsin kommer regissören bakom bland annat "Gudfadern"-trilogin och "Apocalypse Now" till Sverige. Francis Ford Coppola har nämligen tilldelats årets Lifetime Achievement Award på Stockholms filmfestival, och inför besöket säger han såhär via ett pressmeddelande:

- Jag har aldrig haft nöjet att besöka Sverige och Stockholm men det är någonting jag alltid har velat.

Festivalchefen Git Scheynius säger så här:

– När festivalen grundades för 27 år sedan gjorde vi en önskelista över regissörer vi drömde om att få presentera. Överst på den listan var Francis Ford Coppola. Att nu få välkomna filmens gudfader till Stockholm är en dröm som har förverkligats.

Motiveringen bakom det tunga priset lyder: 

"Årets vinnare av Lifetime Achievement Award är en av vår tids främsta regissörer. Hans filmer fångar tid och rum med perfekt autenticitet men är samtidigt lika relevanta idag. Från Don Corleones episka och korrupta familjeföretag, genom övervakningssamhällets snåriga terräng till västvärldens apokalyptiska krig har hans profetiska bildspråk och kraftfulla berättelser definierat filmen i generationer. Tillsammans utgör de ett gemensamt språk som för alltid kommer vara en källa för inspiration för filmälskare världen över.

2016 års Stockholm Lifetime Achievement Award går till Francis Ford Coppola."

Den femfaldige Oscarsvinnaren kommer alltså till Sverige i november, då festivalen går av stapeln den 9:e till 20:e november.

Vilken är din Coppola-favorit? "Gudfadern 2"? "Apocalypse Now"? "Dracula"? Eller någon helt annan kanske?
| 28 juni 2016 10:30 |