KRÖNIKA

Skribent

Gäst

24 februari 2019 | 15:00

Fox + Disney = filmkulturell begränsning

De sex stora filmbolagen som styr Hollywood borde egentligen vara 600 om inte mer, skriver Thomas Linnaeus i sin gästkrönika.
Att filmbolagen Fox och Disney ska bli ett är klart sedan i somras. Nu under 2019 förväntas affären bli klar och då hamnar Fox under Disneys enorma paraply. Reaktionerna på denna kolossala sammanföring har inte varit i proportion till vad det faktiskt innebär. Runtom på nätet är folk glada för att rättigheterna till ”Deadpool”, ”X-men”-gänget och ”Fantastic four” äntligen kommer ägas av Disney som redan äger majoriteten av alla Marvel-karaktärer. Men det här handlar om mer än bara rättigheterna till trikåklädda muskelknuttar – de sex stora filmbolagen ska nu bli fem.

Filmåret 2019 är packat av Disney-filmer. Jag har säkert glömt någon av dem, men ”Dumbo”, ”Aladdin”, ”Toy Story 4”, ”Lejonkungen”, ”Frost 2”, ”Captain Marvel”, ”Avengers: Endgame”, ”Spider-man: Far From Home”, ”Star Wars: Episode IX” är några av dessa filmer som kommer i år. Enorma produktioner som förväntas dra in miljarder i intäkter. För Fox del, så kommer de släppa 13 filmer under samma period. Jag är ingen matematiker men mängden filmer båda bolagen kommer att släppa lär rimligtvis leda till att de konkurrerar mot varandra. Men, vi kan konstatera att ledningen på Disney inte är ett gäng dårar. De har klurat ut hur man tjänar pengar och är givetvis intresserade av att fortsätta göra det. De närmsta åren lär vara en övergångsperiod, men när Disney-ledningen väl börjar producera filmer i Fox namn kommer de se till att inte konkurrera med sig själva.

Det här innebär att mängden filmer som görs varje år kommer minska drastiskt. Att studion som gjort klassiker som ”Big Momma’s House”-trilogin, ”Eragon” och ”Abraham Lincoln: Vampire Hunter” tas över av ett annat bolag kanske inte är ett problem för den oinsatte, men Fox har även gjort bra filmer och oavsett hur man ser på det kommer branschen att minska. Alla vi som älskar film bör vara kritiska till att denna affär görs. Disney blir bara större och större och har på sig spenderarbyxorna som aldrig förr. För bara några år sedan köpte de Marvel och ”Star Wars”, och jag har svårt att tro att de kommer sluta köpa bolag och licenser efter att Fox-affären är färdig.

Jag vill inte att alla ska bojkotta Disney som svar på att affären blivit av, men det är värt att ha det här i baktanke. Disney vet uppenbarligen hur man gör bra film och det är inte deras skapande jag ifrågasätter. Vad jag tycker är helt enkelt att branschen borde växa istället för att minska. De sex stora filmbolagen som styr Hollywood borde egentligen vara 600 om inte mer. Att rättigheter till olika verk är utsprida är väl möjligtvis ett problem, men att lösa det genom att köpa upp en sjättedel av branschen är förödande för filmvärlden i sin helhet. Kultur ska aldrig begränsas!
 
Thomas Linnaeus
Filmvetare som numer pluggar 3D-grafik. Favoritfilm? "Amadeus".
 
| 24 februari 2019 15:00 |