Film

Skribent

Mats Karlsson

16 juli 2018 | 17:45

Försvunnet Stanley Kubrick-manus är upphittat

En professor i England har hittat det mytomspunna "Burning Secret"
Enligt The Guardian har professor Nathan Abrams vid Bangor University i England hittat manuset "Burning Secret", som har varit borta i många år. Om manuset visar sig vara äkta kommer det att vattnas i munnen hos många filmälskare runtom i världen, och framför allt hos studiocheferna.
 
Det mest häpnadsväckande över denna manusupptäckt är att det nästintill färdiga manuset har en MGM-stämpel och är daterat till 24 oktober 1956. Det var då Kubrick jobbade på "Paths of Glory", som kan förklara varför "Burning Secret" lades åt sidan.
 
- Jag kunde inte tro det, det här är så spännande. Man har alltid trott att manuset var borta. Kubrick-entusiasterna vet att han ville skriva manuset, men ingen kunde tro att det var redan färdigskrivet, säger professor Abrams till The Guardian.
 
"Burning Secret" baseras på Stefan Zweigs bok från 1913 och handlar om en man som blir vän med en pojke, för att helt enkelt kunna förföra pojkens mamma. Professor Abrams, som enligt The Guardian också är dagens ledande Kubrick-expert, säger att den här historien om ett utomäktenskapligt förhållande kan ha ansetts för riskabelt för dåtidens Hollywood.
 
Manuset ägs idag av sonen till en av Kubricks medarbetare, som vill vara anonym.
| 16 juli 2018 17:45 |