Spel

Skribent

Lina Svensson

6 april 2021 | 14:30

Första intryck: Spelet "Outriders" imponerar inte

MovieZine har tillbringat ett par timmar på en främmande planet i spelet "Outriders" och vi är (än så länge) inte särskilt imponerade.
I fredags släpptes det efterlängtade spelet "Outriders" och efter att ha spelat demon cirka en månad tidigare var mina förväntningar höga. Förväntningar som tyvärr inte motsvarades (det var inte ens nära). 
 
"Outriders" börjar likt många andra spel med beskedet om att mänsklighetens framtid är hotad. Folket har struntat i att lyssna på människor som Greta Thunberg, vilket nu har lett till att jorden blivit obeboelig. I ett försök att rädda mänskligheten ger sig ett gäng Outriders ut bland galaxerna för att finna en ny planet som de fåtal människor som fortfarande finns i livet ska kunna bosätta sig på.
 
Och gruppen lyckas faktiskt hitta en planet som vid första anblick ser ut att kunna bli ett bra framtida hem. Det ska dock snart visa sig att denna plats kanske inte är så säker som man först hade trott. Och när det som återstår av mänskligheten väl har förflyttat sig dit blir det knappast bättre. Människor är som vi nog redan vet ganska bra på att sabba för sig själva. Där det finns människor, finns det också krig och konflikter. Och jodå, det finns gott om detta även här. Något som däremot inte hör till vanligheten är massiva energistormar, men det visar sig vara ett fenomen på denna planet. Dessa stormar dödar allt i dess väg (utom spelets huvudkaraktär då förstås). 
 
"Outriders" är ett klassiskt skjutspel med rollspelinslag som påminner mycket om spel som "Destiny" och "Mass effect". Jag har inte spelat tillräckligt för att kunna uttala mig särskilt mycket om själva storyn i spelet, men än så länge känns den varken särskilt unik eller spännande. Filmsekvenserna blir snarare ett störigt avbrott som dessutom är proppade med krystade dialoger som jag knappt orkar lyssna på. Inte heller grafiken imponerar särskilt mycket på mig. Eldstriderna i "Outriders" däremot är faktiskt riktigt skoj, åtminstone ett tag.
 
För redan efter några timmars spelande börjar jag tappa suget att fortsätta. Det blir kort och gott för enformigt. Jag springer till en lokalisation, skjuter vilt omkring mig för att sedan springa vidare till nästa plats och fortsätta med pang pangandet. Det enda som är riktigt bra i "Outriders" är bossfighterna som bjuder på en rejäl utmaning. 
 
Men den absolut största utmaningen med "Outriders" är helt klart att lyckas starta spelet. Gång på gång behöver jag stänga ner och försöka på nytt då jag misslyckas med att logga in. Det är irriterande, men hade gått att acceptera (åtminstone om det hade varit det enda problemet).
 
Dessvärre slutar inte irritationsmomenten där. "Outriders" kraschar nämligen fler gånger än vad jag orkar räkna. Vilket får mig att tappa det lilla spelsug som fanns kvar. Det är märkligt att spelutvecklare aldrig tycks lära sig av varandras misstag. När ska de egentligen sluta upp med att lansera ofärdiga spel med servrar som inte pallar trycket? Vi får väl se om Square Enix kommer lyckas rädda upp detta. Och vi får se om jag efter dessa missöden kommer känna för att fortsätta spela "Outriders".
 
Det kanske blir bättre? Vem vet? Men än så länge tycker jag inte att "Outriders" är mycket att hurra över. 
 
 
Har du hunnit spela "Outriders" ännu? Vad tycker du om spelet? 
| 6 april 2021 14:30 |