Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 mars 2022 | 12:00

Försöka duger - 10 skådisar som var för gamla för sina roller

I årtionden har skådespelare kommit undan - eller försökt komma undan - med att spela rollfigurer betydligt yngre än de själva är. Här är några exempel på aktörer som trotsade ålderslagarna.
Musikalstjärnan Ben Platt har både kritiserats och hånats för att 27 år gammal upprepa titelrollen i Sverigeaktuella filmen “Dear Evan Hansen”, samma tonårsroll han tidigare spelat på Broadway. Men han är knappast den första som tagit sig an en roll aningen utanför sin åldersnivå.
 
 
Genom filmens historia har otaliga skådespelare i tjugoårsåldern spelat tonåringar. För att inte tala om alla vuxna män som spelat Hamlet, eller när Sean Connery och Roger Moore återvände till rollen som James Bond när de närmade sig 60.
 
Här är några andra som tänjt på gränserna å det värsta.
 
 

1. Humphrey Bogart i “Myteriet på Caine”

 
Bogart var en av våra största filmstjärnor på sin tid men inte ens han kunde komma undan med åldersskillnaden i militärdramat baserat på Herman Wouks roman. Karaktären är 28 år och anses för ung för att kommendera ett skepp men 53-årige Bogart var betydligt äldre, vilket även gällde många andra i ensemblen.
 
 

2. Stockard Channing i “Grease”

 
Musikalklassikern är en av de värsta bovarna när det kommer till att rollsätta gamla skådespelare som tonåringar - John Travolta var 23 år och en av få ens nära tonårsålder. Channing dock var hela 33 år när hon spelade rollen som tuffa, kedjerökande gängledaren Rizzo. Lyckligtvis har Channing karisma nog att komma undan med det men trovärdigt är det knappast.
 
 

3. Matt Damon i “Mitt liv med Liberace”

 
Damon må vara en strålande stjärna och blev till och med Golden Globe-nominerad för rollen som Liberaces älskare Scott Thorson men övertyga oss om att han är en tonåring kommer han inte undan med. Thorson var 17 år när han mötte Liberace men trots imponerande fysik så var det svårt att ignorera det faktum att Damon var 42 när han spelade in filmen.
 
 

4. Andrew Garfield i “The Amazing Spider-Man”-filmerna

 
Marvel hade tidigare rollsatt superhjälten, som går i high school, med den betydligt äldre Tobey Maguire. Brittiske Garfield var knappast i rätt ålder heller när han som 28-åring och senare i uppföljaren 30 tog på sig trikåerna. Det var först med tredje man, 19-årige Tom Holland, som var i lämplig ålder för rollen.
 
 

5-6. Leslie Howard & Norma Shearer i “Romeo och Julia”

 
George Cukors filmatisering av Shakespeares kärlekssaga må vara en klassiker men det är knappast tack vare valet av skådespelare i rätt ålder. Julia är 13 i pjäsen medan Romeos aldrig nämns men landar runt 16. Howard och Shearer var 43 respektive 34 när de spelade kärleksparet och hade praktiskt taget kunnat spela deras föräldrar.
 
 

7. Tobey Maguire i “Spider-Man”-filmerna

 
Originalskådespelaren som tog på Spindelmannens trikåer var redan 26 år när han först spelade den tonårige Peter Parker. Han utmanade åldersskillnaden ytterligare när han i den tredje filmen - som utspelas enbart två år efter den första - spelade en då 20-årig Parker vid 31 års ålder. Det var dock inte det största problemet med den hånade filmen.
 
 

8. Alan Ruck i “Fira med Ferris” 

 
John Hughes komedi med Matthew Broderick i titelrollen är tveklöst en 80-talsklassiker och Ruck fick ett välförtjänt genombrott som Ferris hypokondriske bäste vän. Men det kan förvåna många att medan Broderick var aningen närmare i ålder med de tonåriga karaktärerna så var Ruck nästan 30 när de filmade high school-rullen.
 
 

9. Kevin Spacey i “Beyond the Sea” 

 
Den numera ökända Oscarsvinnaren hade en framgångsrik karriär med gott om populära filmer men hans biopic om sångaren Bobby Darin var inte en av dem. Han skrev, regisserade och spelade huvudrollen i floppen vars misslyckande delvis kan skyllas på att Spacey var 45 när han spelade Darin i 20-årsåldern.
 
 

10. Barbra Streisand i “Yentl”

 
Multitalangen blev den första kvinna att regissera, skriva, producera och spela huvudrollen i en stor studiofilm med dramat där hon klär ut sig till man för att kunna bli student. Filmen blev en stor succé och vann flera priser, trots det faktum att den då visserligen ungdomliga men 40-åriga Streisand spelar en karaktär som är 17 år gammal.
 
 
Vilka åldersskillnader mellan skådespelare och rollfigurer har du reagerat på?
| 6 mars 2022 12:00 |