Film

Skribent

MovieZine

9 september 2016 | 10:15

Formel 1-legenden Ronnie Petersons liv blir film

”Superswede” får premiär 2017.
Sveriges mest framgångsrika Formel 1-förare någonsin, Ronnie Peterson, var arbetargrabben från Örebro som i rasande fart blev känd som ”Superswede” för miljontals fans. Paralleller kan dras till Zlatans status idag.

Nu görs en dokumentärfilm om hans liv som tragiskt slutade med en våldsam krasch 1978 – då en hel värld tappade andan. 

I den laddade filmen ”Superswede” spåras Ronnies liv från den lilla orten Almby utanför Örebro där han träffade sin älskade Barbro, till det förföriska och glamourösa jetsetlivet i Formel 1-cirkusen. 

Filmens regissör Henrik Jansson-Schweizer säger:

– Det är en fantastisk kärlekssaga. De försökte båda passa in i en värld full av pengar och kändisskap. Tillsammans gick de oskiljaktiga igenom svårigheter när Ronnie utmanade de oskrivna reglerna i racingvärlden. Den här filmen har under många år varit en dröm för mig att göra och nu är det äntligen dags.

Unikt filmmaterial

”Superswede” berättas genom unika och tidigare ej visat material. Ett storslaget persongalleri bestående av Formel 1-legender och rivaler bidrar till att göra berättelsen om Ronnie Peterson komplett.

Filmen är även en resa tillbaka till ett decennium präglat av oljekris, lågkonjunktur och vänstervindar. I stark kontrast till detta speedar Formel 1-världen som ett högoktanig direktsänd kamp på liv och död.

Inspelning planeras äga rum i bland annat Örebro, Monza och London i höst. ”Superswede” har biopremiär hösten 2017.
| 9 september 2016 10:15 |