Serie

Skribent

Robin Hakanen Martio

7 februari 2020 | 15:00

Förförisk fantasy i Netflix-serien "Locke & Key"

"Locke & Key" levererar fantasy i ny och fräsch förpackning. Det är fartfyllt, snyggt och intressant. Förmodligen även om du inte är galen i genren.
Den nya serien har i ett antal tidigare artiklar jämförts med en annan originalproduktion som tillhör streaming-tjänsten, nämligen skräckserien ”The Haunting of Hill House”. 

Jag tenderar att hålla med. Vi har en premiss som inte bara kretsar kring en släkts förflutna, men också centreras kring ett gammalt familjehem som få vill kännas vid. Men där ”Hill House” lägger tyngd på skräck, prioriterar ”Locke & Key” istället fantasy och magi.

Så om du är lättskrämd kan den här serien vara ett ypperligt alternativ till det fantastiska spökdramat som en del skribenter redan jämfört den med, även om den avviker från dess fotspår en hel del.

Detta betyder dock inte nödvändigtvis att ”Locke & Key” saknar bett. Det är långt ifrån Harry Potter (även om det refereras till Hogwarts vid ett tillfälle, du får ta en titt om du vill veta när och hur), även om barn och ungdomar till stor del är inblandade. Det är ibland elakt, ibland våldsamt och till och från spännande.
 
 
Serien handlar om en familj på fyra personer som flyttar in i ett gammalt hus som de har fått i arv.

Det är mamman Nina (Darby Stanchfield - ”Scandal”, ”Mad Men”) tillsammans med sin yngsta pojke Bode (Jackson Robert Scott - ”It”, ”The Prodigy”), dottern Kinsey (Emilia Jones - ”Ghostland”, ”Brimstone”) och Tyler (Connor Jessup - ”Falling Skies”, ”American Crime”) som blir de nya residenterna. Detta, efter att maken i familjen blivit mördad i deras eget hem.

Det visar sig dock snart att det tragiska dödsfallet hänger samman med det gamla familjehuset, där de hoppades få en ny start.
 
 
”Locke & Key”, baserad av serieromanen av samma namn författad av Joe Hill, anspelar på familjenamnet som karaktärerna delar - Locke - och de hemliga nycklarna som finns gömda här och var i huset. Men det är inga vanliga nycklar, då var och en av dem fyller en magisk funktion.

Den snyggt paketerade serien får en rivstart i första avsnittet, för att sedan lyfta blyfoten från gaspedalen något i del två; den gör vad den skall för att få mig på kroken (med bragd, dessutom) men förlorar både lite av tempo och presentation när bollen är i rullning. Något som i och för sig är ounvikligt om vi inte talar om mästerverk.

Med det i åtanke så måste jag ändå erkänna att seriens lägsta ribba faktiskt sträcker över en hel del andra seriers bästa förmåga. Och bara två avsnitt in så vill jag onekligen se mer. Det faktum gör det omöjligt att inte rekommendera ”Locke & Key”.

Men ta dig för all del an serien med rätt förväntningar. Det är som sagt inte lika mycket skräck som det är fantasy. Och det är inte lika mycket läskigt som det är underhållande. Dock så är detta två bytesvaror som absolut duger för de mest sporadiska tittandet eller den mest intensiva Netflix-binge.
 
 
"Locke & Key" finns nu att streama.
| 7 februari 2020 15:00 |