Film

Skribent

Alexander Svensson

2 april 2024 | 13:30

For the Horde! Blizzard kan tänka sig fler "Warcraft"-filmer

Spelutvecklaren bakom "Warcraft" är öppna för fler "Warcraft"-filmer, men de tänker inte ta initiativet själva.
“Warcraft” är en av världens främsta spelserier, först som RTS-spel och sedan i form av det ohyggligt populära onlinerollspelet “World of Warcraft”. Spelen utspelar sig i fantasyvärlden Azeroth och kretsar kring krig och konflikter mellan de många folkslag och nationer som lever där.
 
2016 års “Warcraft: The Beginning” var regissören Duncan Jones försök att ta franchisen till vita duken, och som titeln implicerade var det tänkt att bara bli början. Men kritikerna var inte övertygade (med MovieZine som ett av undantagen) och den icke-kinesiska biopubliken svek filmen, så därmed blev “Warcraft: The Beginning” också "Warcraft: The End", åtminstone för tillfället.
 
 
Det kan dock fortfarande finnas hopp för alla som drömmer om en storslagen filmserie i Azeroth. “Warcraft”-bossen John Hight har i en ny intervju med IGN sagt att han inte är negativt inställd till idén, men betonar (klokt nog) att det är skillnad på att göra film och spel:
 
- Om vi kan hitta folk med talang i andra mediaområden som delar kärleken och passionen för “Warcraft”, så absolut. Men jag tror tyvärr att vi sett en del av mina kollegor bli förälskade i idén om att bli filmskapare och använda den IP de har kontroll över för det ändamålet.
 
- Jag skulle inte vilja att någon som bara gör film kom in och försökte skapa ett spel som “Warcraft”, eller hur? Så jag tror att det är rätt väg att gå att försöka skapa partnerskap.
 
 
Med andra ord: Blizzard kommer inte att bli en filmstudio inom en snar framtid, och för “Warcraft” är spelen det centrala, inte film. Hight är nog klok som inser att det inte är helt lätt att snickra ihop en film, och att det är bäst att lämna det till folk som faktiskt vet hur man gör. Det finns dock en del intressanta exempel på spelutvecklare som framgångsrikt gjort film (eller snarare tv-serier) av sina franchises: både “Arcane” och “The Last of Us” är exempel på fantastiska speladaptioner där utvecklarna bakom spelen varit direkt involverade.
 
Någon borde verkligen göra en film om Arthas...
 
Hursomhelst så är det ju kul att höra att misslyckandet med den (i undertecknads tycke) orättvist sågade “Warcraft: The Beginning” inte gjort Blizzard helt ovilliga att låna ut “Warcraft” till rätt filmskapare i framtiden. Nu får vi fans se till att hålla tummarna för att en kompetent regissör dyker upp och kan sätta ihop en film som fångar allmänhetens intresse mer än vad “Warcraft: The Beginning” gjorde.
 
Vad säger du, vill du se mer av “Warcraft” på filmduken? Och tror du att det går inflation i spelutvecklare som vill bli filmskapare?
| 2 april 2024 13:30 |