Film

Skribent

Oskar Möller

23 juni 2023 | 13:30

"Folk lämnar biograferna i tårar" - Nolans senaste rör upp känslorna

Christopher Nolan satsar på att dra på känslosträngarna i sin senaste film "Oppenheimer". Det är en mörk, mogen och komplex film som publiken verkar ha att se fram emot.
Ändå sedan sina första filmer har Christopher Nolan byggt upp en renomme som en av Hollywoods mest lovande regissörer med kritikerhyllade dramathrillers ("Memento", "Insomnia") som också lockade en publik.
 
Med sin Batman-trilogi omtolkade han rollfiguren helt och vann nya fans som inte var lockade av Tim Burtons och Joel Schumachers tidigare porträtt av seriehjälten. Framgången var enorm och satte Nolan på kartan som en pålitlig kassako som ges fria tyglar och förtroende att hantera film med stor budget.
 
Nolan har även blivit synonym med invecklade och ambitiösa Science Fiction-filmer - "Inception", "Interstellar" och "Tenet" gav folk huvudbry - men fansen (och många kritiker) älskade det ändå. I registolen har han en egen vision och ett tydligt uttryck. Det uttrycket brukar inte omfatta dramafilmer baserade på verkliga personer och händelser - om något kan man se Nolans filmer som motsatsen till just detta.
Just därför är regissörens senaste projekt "Oppenheimer" ett stort avsteg från välkänd terräng - i den nya filmen skildrar han historien om en av historiens mest kontroversiella gestalter. Cillian Murphy spelar Robert Oppenheimer - vetenskapsmannen som sägs ha skapat atombomben under andra världskriget.
 
Rollen verkar känslomässigt utmattande - för såväl skådespelaren själv som för filmens tänka publik som har mycket mörker att vänta. Filmen har fått en R-rating vilket är unikt för Nolans kommersiella filmer.
 
I en intervju i magasinet Wired berättar Nolan om reaktionerna hos publiken under en tidig förhandsvisning
– Några av dem var helt förkrossade när de lämnade filmen. De kunde knappt tala. Det finns ju mycket fruktan i filmens underlag men kärleken i karaktärernas relationer är bland det starkaste jag gjort.
 
Nolan fortsätter intervjun med att konstatera att filmen handlar om omöjliga etiska val och frågot som är omöjliga att besvara. Det finns inga enkla utvägar i historien och just därför är den så intressant, menar regissören.
 
Med en film som kommer att väcka våra farhågor om mänsklighetens förgörelse och röra upp känslorna kan Nolan sitta på ett trumfkort till kommande prisgalor. Frågan är om regissörens många fans är att beredda att gå mer på en såpass känslomässig och upprörande resa grundad i verkliga händelser.
 
Tänker ni se "Oppenheimer" på bio?
| 23 juni 2023 13:30 |