Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 juli 2022 | 19:00

Folk klär upp sig för att se "Minioner" på bio - så startade den udda trenden

Ungdomar som växt upp med "Dumma mej" vallfärdar till nya familjefilmen, inspirerade av TikTok. Men en del biografer är inte glada.
Om du var bland de 80 000 svenskar som såg "Minioner: Berättelsen om Gru" under premiärhelgen så har du kanske redan stött på dem. (Eller var du själv en av dem?) Jag talar om de tonåringar och vuxna som helt oironiskt knallade in på bion iklädda slips och kostym.
 
 
Vår videorecensent Benjamin mötte bland annat på en uppklädd publik i en fullsatt salong i Stockholm i fredags, och det är en trend som verkar ha spridit sig över hela världen.
 
Irish Mirror rapporterar om tonåringar i Dublin som förvirrade oanande biobesökare och barnfamiljer med sitt ytterst stiliga klädval. Och enligt Newsweek har en del brittiska biografer gått så långt att de förbjuder den otippade klädtrenden - fast man kan ju undra varför man inte bara omfamnar det som genererar pengar i biljettkassan?
 
 
Men hur började detta? Hur kommer det sig att Generation Z vallfärdar till bion för att se en barnfilm - i kostym?
 
Den otippade trenden verkar ha uppstått ur en populär meme, och fått fäste tack vare TikTok. IGN förklarar att de kallar sig för Gentleminions och gärna filmar sig själv när de knallar in i biosalongen. Vem vet, kanske har de bidragit till att Illuminations nya animerade film blev en så pass stor biosuccé med över 128 miljoner dollar i intäkter? De får stöd av filmbolaget Universal som skriver på Twitter: "Vi ser er och vi älskar er".
 
 
Några har dessvärre skapat oordning i salongerna - det rapporteras om att bananer kastats mot bioduken - och på vissa håll har polisen kallats in. Vilket kan förklara varför en del biografer försöker bannlysa Gentleminions-trenden.
 
 
Men förutom den typen av omogna incidenter tycker vi nog att det här är det roligaste som hänt internet och filmvärlden sedan... ja, sedan "Morbin Time".
 
 
Har du stött på Gentleminion-trenden? Berätta nedan.
| 4 juli 2022 19:00 |