Film

Skribent

MovieZine

8 april 2022 | 14:30

Flickan från "Schindler's List" hjälper nu ukrainska flyktingar

Tre år gammal spelade hon en liten men viktig roll i Spielbergs krigsdrama. Nu är Oliwia Dabrowska 32 år och vill sprida hopp på nytt.
Har du sett "Schindler's List" (och det hoppas vi innerligt att alla har) så minns du säkert den lilla flickan i röd kappa, den enda färgklicken i Steven Spielbergs annars svartvita film om Andra världskriget och förintelsen. Flickan var en betydelsefull symbol, och den ikoniska scenen har för alltid sin plats i filmhistorien. 
 
Flickan var tre år gammal när filmen spelades in år 1993. Hon är nu vuxen och hoppas att göra en gärning i ett nutida krig, det som utspelar sig i Ukraina. 
 
Deadline berätta om Oliwia Dąbrowska, 32 år, som hjälper ukrainska flyktingar att ta sig till Polen. I en serie inlägg på Instagram har man kunnat följa hennes kamp som volontär vid den polsk-ukrainska gränsen. Med den välkända bilden från Spielbergs film hoppas hon att fler ska uppmärksamma flyktingarnas desperata situation.
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 

Ett inlägg delat av Oliwia Dąbrowska (@oliwia.dabrowska_)

 
"Hon var alltid en symbol för hopp. Låt henne bli det igen", skriver Oliwia.
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 

Ett inlägg delat av Oliwia Dąbrowska (@oliwia.dabrowska_)

 
"Idag bombade Ryssland staden Yavoriv. Bara 20 kilometer från Polen. Så otäckt! Jag är rädd, men det motiverar mig bara att hjälpa fler flyktingar (...) Vi ber om hjälp. Det viktigaste är pengar, vi behöver betala för bensin, mat, hem för flyktingar, barngrejer med mera", vädjar Oliwia.
 
Steven Spielberg har tidigare förklarat hur han såg den röda flickan i "Schindler's List", och vad hon symboliserar:
 
- SS plockade in alla, men ignorerade den lilla flickan som gick nedför gatan i klara färger. Ingen såg henne. Och för mig betydde det att så många, Roosevelt och Eisenhower och Churchill, kände till förintelsen. Det var en välbevarad hemlighet och de gjorde inget för att stoppa det. För mig var det som en stor röd flagga.
| 8 april 2022 14:30 |