Film

Skribent

MovieZine

29 december 2017 | 08:40

Flera Oscarsfilmer har läckt på nätet

Förbluffande nog har Akademin inte fått ordning på sitt piratproblem i år heller.
Fyra av årets Oscarssnackisar har läckt ut på nätet, rapporterar amerikanska medier. En grupp som kallar sig för Hive-CM8 har kommit över några av de screener-kopior som skickas ut till röstande medlemmar inför nomineringarna.

Filmerna är ”I, Tonya” med Margot Robbie, ”Lady Bird” med Saoirse Ronan, ”Last Flag Flying” av Richard Linklater och bioaktuella gayromansen ”Call Me By Your Name”.

Gruppen Hive-CM8 uppmanar dock filmälskare att stötta filmerna genom att se dem på bio där det är möjligt. De skriver att de släpper filmerna ”för folk som inte kan gå till biografen på grund av sjukdom, eller på grund av en begränsad release som inte når deras land”, enligt Deadline.

Här i Sverige behöver vi inte vänta alltför länge på att se nämnda filmer på bio. ”Call Me By Your Name” gick upp innan jul, ”I, Tonya” släpps den 14 februari och hyllade ”Lady Bird” landar den 9 mars. Det är enbart dramakomedin ”Last Flag Flying” som inte har fått ett svenskt premiärdatum än.
 
 
Piracy är ett vanligt problem i filmbranschen, och Oscars-screeners är extra känsliga då filmerna i många fall just börjat visas på amerikanska biografer. Det har diskuterats ifall röstande medlemmar borde få se filmerna online, men tydligen är lätt-stulna dvd-skivor fortfarande vad Akademin föredrar.
 

Läs också: Här är de 10 mest piratnedladdade tv-serierna under 2017

| 29 december 2017 08:40 |