Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 november 2017 | 08:35

Fler ”Sagan om Ringen”-filmer och serier kan vara på väg

J.R.R. Tolkiens son Christopher Tolkien lämnar sin post på Tolkien Estate, vilket kan vara goda nyheter för fantasy-älskare.
93-årige Christopher Tolkien har valt att avgå som ordförande på Tolkien Estate, organisationen som ska bevara författaren J.R.R. Tolkiens litterära arv. Kan det innebära att fler filmatiseringar är på väg?

Christopher Tolkien har varit en uttalad motståndare till Hollywood och sagt nej till många film- och tv-förslag genom åren. När Peter Jackson slutligen fick lov att filma ”Sagan om Ringen”-trilogin, lär Christopher Tolkien ha sagt ”De slaktade boken, och gjorde en actionfilm för tonåringar”.
 

Christopher Tolkien med regissören Peter Jackson.
 
Säga vad man vill om det, Christopher Tolkien har också sett till att hans fars berättelser från Midgård överlevt så länge och läses än idag. Men efter hans avgång som väktare av Tolkiens sagor kan det alltså bli mer fantasy i populärkulturen.

Under ny ledning verkar Tolkien Estate mer öppna för samarbeten. Fansajten TheOneRing.net menar att en filmatisering av till exempel ”Silmarillion” känns lite mindre omöjlig nu än förut. Vi kan också få se nöjesparker i stil med Harry Potter-världen som är en del av Universal Studios.

Amazon har redan köpt rättigheterna till en ny tv-serie som ska utspela sig före ”Sagan om Ringen”-trilogin. Det är ett av de första avtalen som skrevs med Tolkien Estate efter att Christopher Tolkien lämnat över styret till sina barn och barnbarn.
 
Vilka Tolkien-berättelser skulle ni vilja se som film eller tv-serie härnäst?
| 16 november 2017 08:35 |