Serie

Skribent

MovieZine

15 maj 2023 | 14:00

HBO släpper dokumentärserie om Finlands statsminister - se trailern till "First Five"

HBO Max första finska dokumentärserie, "First Five", följer statsministern Sanna Marins resa vid rodret för Finlands regering under ovanliga och svåra tider.
Politisk historia skapas när en ung kvinna vid namn Sanna Marin väljs till världens yngsta statsminister i Finland.
 
Ett kabinett med fem målmedvetna kvinnor bildas runt henne och börjar leda landet. Nästan omedelbart möts de av en svår utmaning när coronapandemin sprider sig över världen. Efter att ha väglett sitt land genom pandemin bryter krig ut i Ukraina och Europa kastas in i ytterligare turbulens.
 
Medan ministrarna utför sitt viktiga arbete får de även barn och lever sina privata liv. Vilka är dessa ambitiösa kvinnor som driver politisk kultur framåt och är en inspiration över hela världen? Var kommer de ifrån och vad driver dem?
 
 
HBO Max första finska dokumentärserie "First Five" pratar öppet om teman som makt, politik och feminism.
 
- Även i ett land med en stor tradition av kvinnligt deltagande i politiken döms och kritiseras fortfarande kvinnliga politiker hårdare än sina manliga motsvarigheter. Att se Sanna Marins kabinett av unga kvinnor styra landet är inspirerande – istället för att bara ge oss en titt på en före detta regering visar den här dokumentären tittaren att det är dags för mer köns- och åldersbalans i beslutsfattande positioner på hög nivå över hela världen, säger Hanka Kastelicová, dokumentärchef på HBO Max.
 
De 3 avsnitten är ca 35 minuter långa och släpps på HBO Max den 9 juni.
| 15 maj 2023 14:00 |