Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

18 september 2023 | 19:00

Fira Halloween med "Halloween" åter på bio - 45 år efter premiären

Michael Myers gör entré på vita duken lagom till Halloween.
En gång i tiden, innan tortyrporr, remakes och found footage dominerade biodukarna, släpptes en independent-produktion i regi av John Carpenter. En enkel men effektiv historia om hur en 6-årig pojke knivhugger sin 15-åriga syster till döds för att senare bli inlåst på mentalinstitut.  Dagen innan Halloween 15 år senare rymmer han med siktet inställt på sin hemstad Haddonfield för att fortsätta mörda. 
 
23-åriga Jamie Lee Curtis gjorde sin filmdebut i rollen som Laurie Strode – en så kallad final girl som med tiden skulle bli en av de absolut mest populära.
 
Halloween” har lämnat sitt avtryck och influerat slasher-genren stort, framförallt det som släpptes efteråt in på 80-talet ända fram till dagens slashers. Filmens soundtrack och theme song anses vara ett av de bästa och mest välkända melodier filmvärlden har komponerat.  Succén var given när filmen drog in hela $47 miljoner på en budget av $300 000 och därmed var “Halloween”-serien född.  
 
Det finns otaligt många uppföljare, olika tidslinjer, vissa med eller utan Laurie. Den tredje skippar både Laurie & Michael och nyaste filmen i serien släpptes så sent som 2022. Dock är originalet svårslagen med sitt mörka, gotiska foto och stämningsfulla känsla. Upplev klassikern lagom till halloween när den har nypremiär på Filmstadens biografer den 31 oktober! 
 
Kommer du se filmen som startade allt på Halloween?
| 18 september 2023 19:00 |