Film

Skribent

Gäst

13 augusti 2021 | 18:00

Fira fredagen den 13:e med en ny film om Jason!

Dagen till ära släpps "Jason Rising", en ny fanfilm som återupplivar skräckikonen. Du kan se den gratis på Youtube.
Som ni säkert hört vid det här laget sitter "Friday the 13th" fast i en långdragen och komplicerad rättstvist om vem som äger rättigheterna till både karaktärerna och till filmserien. Hade det inte varit för den kan vi vara rätt säkra på att vi hade fått en ny uppföljare vid det här laget, sedan ”Halloween” gjorde stor succé 2018 och då gick om "Fredagen den 13:e" som världens mest inkomstbringande skräckfilmsserie.

Jasons fans låter sig dock inte hållas. ”Om kostymerna i Hollywood är upptagna med att bråka om pengar så får vi väl göra filmerna själva”, helt enkelt. Konceptet med fanfilmer har vuxit sig större de senaste åren, och med det har kvaliteten också blivit högre. Visst finns det fanfilmer som är uppenbart amatörmässiga och som filmats med en iPhone 7 – men sen finns det produktioner som drar in hiskeliga summor pengar via crowdfunding och som därmed attraherar eldsjälar i branschen som både brinner för saken och som dessutom vet vad de sysslar med.
 
 
Den dom deltar i crowdfundingen för en fanfilm får oftast något i utbyte. Förutom att få sitt namn utskrivet i eftertexterna så kan det handla om en poster eller filmen på Blu-ray, men vissa produktioner är mer omfattande och erbjuder kläder, muggar eller andra perks – varför inte en handgjord hockeymask?

Resultatet blir, i bästa fall, en snygg och proffsig film som mycket väl skulle kunna förväxlas med en officiell release. ”Never Hike Alone” (2017) satte en ny standard för fanfilmer i allmänhet och för sådana i "Friday the 13th"-universumet i synnerhet, och i spåren av den kommer nu ”Jason Rising” som naturligtvis har premiär idag, fredagen den 13:e.

Hur kan filmerna få göras då? Jo, eftersom de görs av pengar som samlats in av privatpersoner och släpps gratis på Youtube utan att göra någon vinst, är filmbolagen oftast positiva och ser filmerna som gratis marknadsföring. Det har dock hänt att produktioner fått stänga ner. När det samlades in över en miljon dollar till ”Axanar: A Star Trek Fan Film” via Kickstarter så klev Paramount in och sa ”Nä vet ni vad, såna här pengar får det inte handla om” och stämde teamet bakom fanfilmen.
 
 
”Jason Rising” handlar om polisen Pete Daltry som tillsammans med sitt team jagar fångar som rymt från ett fängelse i Wessex County. Jakten leder dem till Camp Crystal Lake och där går det snabbt upp för polisteamet att det nu är de själva som är de jagade.
 
Filmen har gjorts av ett amerikanskt team där flera av de inblandade har jobbat med filmproduktion professionellt, och utan att avslöja för mycket kan vi säga att den som kan sina "Friday the 13th"-filmer också kommer att känna igen både ett och två ansikten bland skådespelarna. De trailers som släppts under produktionens gång har vittnat om magiskt snygga miljöer och specialeffekter, och förväntningarna på den här filmen är skyhöga bland fans i hela världen.
 
 
Filmen har premiär på Youtube idag, eller rättare sagt först inatt vid 04:30 svensk tid, där den kan ses gratis. Strax efter releasen kommer filmteamet att lägga upp en ny crowdfunding-kampanj som man kan delta i om man vill ha ett fysiskt exemplar av filmen på Blu-ray eller DVD.
 
Daniel Holmén
| 13 augusti 2021 18:00 |