Film

Skribent

Robin Hakanen Martio

7 februari 2020 | 17:00

10 finurliga fakta om Oscarsgalan och dess stjärnor

Oscarsgalan närmar sig. Prestige, ära och skryt står på spel. Men vad vet vi egentligen om galan - eller rättare sagt, vad behöver vi veta inför årets stora kväll?
Det är nära omöjligt att presentera alla underliga, tilltalande, fascinerande och absolut absurda fakta som kretsar kring världens största filmgala.

Det bästa man kan göra är att sila ut det man själv tycker är intressant eller anmärkningsvärt, och hoppas att andra delar ens åsikt. För det finns gott om godsaker att ta del av...

Här är en lista - eller snarare ett axplock - av kuriosa som jag fått smak för.

Men först en anmärkning.

De senaste åren har akademin tenderat att sicksacka i en riktning som tidigare var en raksträcka. Ska man ha en värd eller inte? Hur är det med superhjältefilmer? Streamingfilmer eller enbart bio? 

Tvivel och frågeställningar, grubblerier och idéer.  Kommer alla ränder att gå ur traditionen?

Näpp! Vissa saker förändras aldrig. En av de saker som består är att akademin inte drar på mungiporna åt att det kan bli lite dyrt ibland. Kosta vad det kosta vill när det handlar om Hollywoods elit.

Från statyetten de lyckliga får äran att ta emot, till mattan alla nominerade får chansen att promenera på, här är några saker som drar upp räkningen för Oscars-jippon.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Den röda mattan
 
Vi kan börja med att konstatera att den inte är köpt på Ikea, och förmodligen inte via mängdrabatt.

Den över 1500 kvadratmeter stora mattan kostar cirka 236 000 kronor. Det tar också ett team på 18 personer nästan 38 dagar att installera den (vilket förmodligen är en finare term för att rulla ut den och sen ta en lååång fikapaus).

När vissa säger kvalitet över kvantitet, säger akademin - Varför välja?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
2. Dyrt dressad
 
Det är inte bara galan i sig som kostar mycket; stjärnorna själva verkar ha tillsynes oändliga fickor.

År 2014 satte Cate Blanchett nytt Oscars-rekord, när hon bar plagg och accessoarer tillsammans värda över 170 miljoner kronor. Frågan jag onekligen ställer mig är om hon kan lämna tillbaka det dagen efter, eller om 4InsanelyRichPeople.com inte har samma returpolicy som Zalando.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
3. Och Oscarn då
 
Förvånansvärt lite pengar har gått till överflöd i tillverkningen av Oscarsstatyetten, vilket känns någorlunda oväntat (den kanske inte är störst, men sannerligen är den bäst och vackrast).

Prislappen för denna ikon av monumental ära landar på cirka 3 800 spänn.
Japp, du hörde rätt. Men det finns nog en tanke bakom detta. Min gissning är att motverka Oscarsvinnare vars karriär har nått botten att lämna in lille Oscar till en pantbank - om man får vara en släng dramatisk.

Hursomhelst, eftersom siffror med tiden kan bli lite torrt, så tar vi och byter riktning i denna underbara ding-ding-värld som kallas Oscarsgalan.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
4. Kvinnan på täppan
 
Robert De Niro, flytta på dig, Joaquin Phoenix, flytta på dig, Anthony Hopkins, du måste flytta på dig - det tyngsta namnet i årets Oscarsgala är… Scarlett Johansson? I alla fall om man går efter det faktum att hon är den tolfte - och i år enda - skådisen att bli nominerad för två olika prestationer i två olika filmer - under en och samma gala (bästa kvinnliga huvudroll för ”Marriage Story” och bästa kvinnliga biroll för ”Jojo Rabbit”).

Denna äran delar hon med bland andra Sigourney Weaver, Jamie Foxx, Emma Thompson och Al Pacino (som i år fick nöja sig med endast en nominering).
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
5. "EGOT" istället för ego
 
Cynthia Erivo håller också fanan högt för rekordhållande kvinnor i årets gala. Hon är nämligen enbart den tredje personen att erhålla nominering för bästa låt tillsammans med bästa huvudroll, i detta fall för filmen ”Harriet”.

Hon är också på god väg att bli den yngsta stjärnan att åstadkomma en "EGOT" - det vill säga äran att vinna en Emmy, Grammy, Oscar och Tony-pris tillsammans. Och med två nomineringar i årets Oscarsgala har hon nog blodad tand. Och om jag inte hade dragit ego-skämtet redan hade det vart ett fantastiskt tillfälle att göra det nu.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
6. En levande legend
 
Martin Scorsese mottager sin nionde nominering för bästa regissör, vilket gör honom till den idag levande filmmakaren med flest Oscars-nomineringar för bästa regi.

Det känns passande, för om jag skulle få frågan vem som är den störste levande regissören just nu så skulle jag förmodligen vara normativ nog att svara Scorsese eller Spielberg.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
7. Hus i helvete
 
Regissörerna Greta Gerwig (”Little Women”) och Noah Baumbach (”Marriage Story”) har respektive regiprojekt nominerade i kategorin bästa film. De har också ett barn tillsammans. Och varje förälder vet att det kommer en tid i varje barns liv där hen får den omöjliga frågan: ”Vem vill du ska vinna en Oscar - mamsingen eller pappsen?”
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
8. Pojkar vill - gubbar kan
 
Det räcker inte med att Anthony Hopkins i år har chans att bli lika rekordgammal som Christopher Plummer om han vinner en Oscarsstatyett för bästa manliga biroll, vid 82-års ålder. Granskar man överlag denna Oscars-kategori så märker man också att snittåldern är hela 71 år.

Brad Pitt, 56 år, landar som yngst. Tom Hanks är 63 år, medan Pesci är 76. Al Pacino avancerar med 79 år och Hopkins passerar som sagt mållinjen vid 82. 

Inget fel med erfarenhet, men likväl anmärkningsvärt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
9. Och rekordet går till… Sydkorea
 
Jag blir så förbaskat glad över att Bong Joon Ho blir den regissören som bryter ny mark för internationell film. Ända sen jag såg hans fantastiskt unika skräckfilm”The Host” från 2006, kände jag på mig att han skulle ta spelet till en ny nivå.

Även fast jag grät floder när jag först insåg att ”Parasit” inte var en uppföljare till just filmen som gjorde att jag förälskade mig i Joon Ho, så grät jag konsekvent ännu mer floder när jag upptäckte hur fenomenal bra den var.

”Parasit” har blivit nominerad till bästa icke engelskspråkiga film, samt kort och gott bästa film. Denna dubbelnominering gör den till den första Sydkoreanska filmen av det slaget. Inte ett uselt tröstpris om den inte kammar hem en statyett - vilket den borde göra, enligt mig.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
10. Oscarns röda racingbana
 
Vi avslutar denna samling av Oscars-fakta med att välkomna en ny genre in i klubben som tillhör bästa film-nomineringar. Grattis racing-genren!

Nej, ”Fast and the Furious” har inte erövrat ännu mer mark, utan jag pratar om ”Le Mans ’66” (eller ”Ford v Ferrari” som originaltiteln lyder) med Christian Bale och Matt Damon, regisserad av James Mangold.

Vilket tyder på att utvecklingen går framåt för akademin. Och om inte i raketfart, så åtminstone lika snabbt som en upphottad Ford.

Oscarsgalan visas natten till den 10:e februari på TV4 och TV4 Play. Kommer du att titta?
| 7 februari 2020 17:00 |