Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

25 mars 2016 | 14:30

"Finaste familjen" har premiär på TV4 ikväll

David Hellenius komediserie driver med Instagram-kändisar och den perfekta fasaden utåt.
Ikväll är det premiär för David Hellenius senaste projekt "Finaste familjen" på TV4, som driver med den moderna, osäkra människan som stressas av att hålla upp en fasad av det perfekta familjelivet genom sociala medier. "Är man inte själv den mannen så kanske man har en kompis som är det", säger Hellenius enligt TT.

"Finaste familjen" är helt okej om du letar efter kort, lättsmält underhållning. Manuset är skrivet av Hellenius själv, som spelar huvudrollen Magnus Cronqvist. Idén fick han när han såg kändisars Instagram, där alla verkade leva helt perfekta liv.

- De yogar klockan fem på morgonen, bakar och myser med barnen. Fast man vet att det egentligen i de flesta familjer är kaos på morgnarna. Allt är en fasad! Och det är det vi vill skoja om, säger David Hellenius.

Tematiken må vara högaktuell och något som bara hade kunnat skildras i vår tid, men knappast unikt för "Finaste familjen". Det är längre kontroversiellt att skämta om folks fåfänga på internet, så förvänta er ingen ögonöppnare i satiren. Men det är för den delen inte skräp heller.


Visst, skådespelet och dialogen känns överlag jäkligt styltigt och obekvämt, som att skådespelarna har övat in när och hur de ska prata och skratta var för sig i förväg och glömmer bort att naturligt interagera med varandra, men så är det också en lättsam TV4-serie vi pratar om. Det känns som att skådespelarna blivit tillsagda att stå rakt upp och ned på en särskild plats i bild och bara köra ping-pong-dialog med varandra, utan att ha något att göra som får det att kännas naturligt och levande.

Men vänta... tänk om detta bara är en del av Staffan Lindbergs sätt att visa oss hur vi alla lever i våra egna, självcentrerade bubblor på grund av sociala medier! I så fall är det ju jäkligt smart. Fast, nä.

Vad serien lyckas med dock är att skapa en karikatyr av de olika typiska personligheterna man hittar bland Stockholms Instagram-kändisar. Magnus Cronqvists (Hellenius) mamma, som spelas av Kajsa Ernst, har gjort en klassresa och älskar sitt flotta överklassliv. Därför har hon svårt att acceptera Magnus val att jobba som personlig tränare och hänga med polare från förorten. Magnus själv är singel och fyller 40, vilket inte är något han vill skylta med i en utseendefixerad arbetsmiljö och ett samhälle där man förväntas ha en äkta hälft. Det är deras relation som funkar bäst hittills och för associationerna till "Arrested Development".

Magnus har också två halvsyskon: systern (Emma Peters) är den där som ständigt måste dokumentera alla stunder med Instagram-selfies och hashtags som om ögonblicket aldrig hände om det inte publiceras. Om stämningen är bra spelar mindre roll, så länge det ger skenet av ett perfekt liv. Brorsan, spelad av Messiah Hallberg, är en riktigt vattenkammad och självgod överklassbrat. Även Tommy Körberg, Marienette Dahlin och Helena Af Sandberg har sina roller, men syns inte mycket i första avsnittet. 

David Hellenius själv växte upp i ett medelklasshem i Jakobsberg och säger till Aftonbladet att på den tiden kunde man bara jämföra sig med de andra på gatan, men idag är det hela Sverige och Världen. Det är något han tror får folk att må dåligt.

Hans son är också med i produktionen, men det var aldrig någon självklarhet.

- Nej men det var inte självklart, man vill allt skydda dem lite mot den här världen, men han tycker att det är väldigt roligt, säger Hellenius till Expressen. Jag tycker att han är bra, han sköter sig.

- Jag kan känna igen mig i det här med fasader. Men jag har snarare en tvångstanke om att jag ska göra tvärtom. Jag vill inte att allt ska vara så fantastiskt på Instagram till exempel. Jag tycker att det är roligt att visa upp motsatsen till det perfekta livet.

Och i och med detta sista uttalande till TT förstod jag att David och jag åtminstone har någonting gemensamt, om än inte samma humor.

Avsnitten är blott 20 minuter långa och lite lagom, enkel undrhållning som är helt okej. Du ser premiären av "Finaste familjen" ikväll på TV4, kl. 21:30.

Kommer du att titta på avsnittet ikväll?
| 25 mars 2016 14:30 |