Film

Skribent

MovieZine.se

29 juni 2013 | 20:01

Finanskrisen står i fokus i Woody Allens nya

Han är vanligtvis hemlighetsfull in i det sista kring sina projekt, men nu vet vi mer om sommarens Woody Allen-film, "Blue Jasmine".

I "Blue Jasmine" spelar Cate Blanchett överklassfrun Jasmine som får se sin sociala prestige, Chanel-dräkterna och lyxlivet smulas sönder då äktenskapet med den rike affärsmannen Hal (Alec Baldwin) upplöses efter att han anklagas för bedrägeri i mångmiljardklassen.

Jasmine flyr New York och anländer desperat och chockad till San Francisco för att bo med sin syster Ginger (Sally Hawkins) som arbetar i en mataffär. Det blir en enorm kulturkrock men också en möjlighet för systrarna att se närmre på de problem de båda brottas med.

Liksom i "Match Point" och "Midnatt i Paris" har 78-årige Woody Allen skrivit manus och regisserat "Blue Jasmine" men spelar inte själv med. Framför kameran levererar Cate Blanchett en fantastisk prestation i titelrollen och dessutom medverkar Alec Baldwin, Sally Hawkins ("Happy-Go-Lucky"), Peter Saarsgard ("An Education") och USA:s mest populäre komiker Louis C.K.

Flera saker tyder på att Woody har låtit sig inspireras av den ekonomiska krisen och och särskilt Bernie Madoff-skandalen som skakade hela finansvärlden 2008. Madoff drev den största investeringskarusellen i amerikansk historia och många intetanande lönemottagare och småsparare miste hela sitt ekonomiska kapital, då svindleriet avslöjades. Det är allmänt känt att Ruth Madoff, som är gift med Bernie Madoff flyttade in hos sin syster i Florida efter att alla Madoff-parets ägodelar och egendommar beslagtogs av den amerikanska staten.

Genom sin långa karriär har Woody Allen givit oss åtskilliga oförglömliga kvinnliga filmkaraktärer porträtterade av några av världens främsta skådespelerskor såsom Diane Keaton, Mariel Hemingway, Charlotte Rampling, Mia Farrow, Barbara Hershey, Gena Rowlands, Dianne West, Mira Sorvino, Judy Davis, Samantha Morton, Scarlett Johansson och Penelope Cruz.

Vare sig de uppträder i lätta komedier, seriösa dramer eller en genreblandning, skriver dessa komplexa kvinnliga karaktärer in sig i filmhistorien och i allmänhetens minne som ett av de klassiska kännetecknen för en Woody Allen-film. Nu träder karaktären Jasmine in i Woody Allens galleri av ikoniska kvinnoroller.

Oscarvinnande Cate Blanchett spelar Jasmine, som faller ur New Yorks high society-kretsar och måste starta om på helt ny kula för att komma på vad hon kan och vem hon egentligen är utan diamanter och märkessaker.

"Blue Jasmine" får biopremiär 30 augusti.

Källa: Scanbox
| 29 juni 2013 20:01 |