Serie

Skribent

Alexander Kardelo

11 januari 2022 | 16:00

Finalen i ”Dexter: New Blood” är slutet fansen väntat på - eller?

Efter ett av tv-historiens mest hatade finalavsnitt har skaparna bakom ”Dexter” fått en andra chans. Fick seriemördaren ett värdigt avslut?
När tv-serien ”Dexter” gick i graven år 2013 var det inte utan att fansen rasade. Vi som hade följt Miamipolisens mystiske blodstänksanalytiker och hans nattliga seriemördarhobby genom åtta säsonger fick nöja oss med ett ganska blekt, öppet slut - Dexter Morgan fejkade sin egen död för att odla skägg och bli skogshuggare på hemlig ort. Vid sidan av "Lost" och "Game of Thrones" är det en av historiens mest otillfredsställande, för att inte säga hatade, seriefinaler.

Det är få serier förunnat att få en andra chans, men i dessa revival-tider råkade det bli just så att tv-kanalen Showtime och seriens skapare Clyde Phillips båda var sugna på att återbesöka Dexter. Och skådespelaren Michael C. Hall var inte heller svår att övertala till en bonussäsong på tio avsnitt, kallad "Dexter: New Blood".

- Möjligheten att återvända till serien har hela tiden funnits där, ända sedan vi avslutade den. Jag har däremot aldrig riktigt känt att tajmingen har känts rätt eller att vi hittat den rätta berättelsen. Men jag har samtidigt velat ställa saker till rätta, inte bara på grund av tittarnas missnöje utan även mitt eget missnöje kring hur serien tog slut, berättade Hall för MovieZine inför den nya säsongen.

Nu är säsongen slut - och därmed varnar vi för spoilers om du inte är ikapp med serien.
 
 

Det här hände i "Dexter: New Blood" - och så slutade serien

 
Den nya serien tar vid tio år efter "Dexter"-finalen. Vi får veta att Dexter Morgan gömmer sig i den idylliska småstaden Iron Lake, norr om New York. Hans nya identitet är Jim Lindsay (en fin hyllning till författaren Jeff Lindsay som skapade karaktären) och jobbar med att kränga gevär i en vapenbutik.

Jim är också tillsammans med Angela, stadens polischef, som är lyckligt ovetande om att hennes pojkvän är den ökände Bay Harbor Butcher som slaktat 100-tals skurkar i Florida. Men en sådan hemlighet kan inte förbli begravd för evigt, eller?
 
Large b772cc96fe4f69236f75a71a9a9d6b83 dexter5
 
Saker och ting börjar komplicera sig när en tonårsgrabb knackar på dörren. Harrison, sonen som Dexter övergav som liten, har växt upp till bitter tonåring, lyckats hitta farsan - och flyttar in, med bagaget fullt av daddy issues och barndomstrauman.

En annan "bekant" från Dexters förflutna gör sig påmind: hans "mörka passagerare", alltså lusten att döda, väcks till liv när en av stans unga douchebags visar sig ha mörkat en dödlig olycka flera år tidigare. Dexter dödar sitt första offer på ett decennium, men har underskattat hans far - Kurt Caldwell (iskallt spelad av Clancy Brown) - som är stans mäktigaste man med egna skelett i garderoben.
 
Large b772cc96fe4f69236f75a71a9a9d6b83 dexter4
 
Under säsongens gång upptäcker Dexter att Kurt Caldwell är seriemördare, som kallblodigt kidnappat och skjutit flera unga flickor under de senaste 25 åren. (Vad är oddsen att två mördare ska bo grannar i samma lilla håla?) Sonen Harrison visar sig för övrigt vara en rubbad liten jävel med en egen mörk sida, och mot bättre vetande lär Dexter honom "koden" - hur man dödar, vilka man dödar och så vikten av att inte lämna några spår. Tillsammans dödar de Kurt och hackar upp honom i småbitar. Årets farsa!

Men i det sista avsnittet händer något som Dexter nog skulle få svårt att leva med. Han dödar en oskyldig polis, för att slippa fängelse när hans sanna identitet är på väg att avslöjas. Dexter inser, med Harrisons hjälp, att han inte är bättre än de skurkar han försöker rädda världen ifrån.

I en nästan poetisk slutscen övertalar han Harrison att skjuta honom med ett gevär. (Och just när de börjat bonda så fint.) Med Dexter död flyr Harrison från stan, och det sista vi ser är hans truck som lämnar Iron Lake för gott.
 
 

"Jag hoppas tittarna uppskattar slutet"

 
Skådespelaren Michael C. Hall kan nu för första gången öppet prata om karaktärens öde. I en intervju med Los Angeles Times säger han att slutet i "Dexter: New Blood" kändes som det enda rätta.

- Några tittare har säkert redan förutsett det, och andra kommer bli chockade. Jag tror det blir svårt för vissa att hantera hans öde, med tanke på att det är någon de följt länge och tycker om.

- Men för mig är det här ett tilltalande slut. Det känns berättigat. Hur upprörande det än kan verka, så hoppas jag tittarna uppskattar att Dexter dog på det här sättet, dödad av sin son. Folk har tidigare klagat på ett öppet slut som inte gav dem någon känsla av ett avslut. Var försiktig med vad du önskar dig, säger skådespelaren.

Och ifall någon tvekade - ja, Dexter är tveklöst död. Det bekräftar producenten och manusförfattaren Clyde Phillips för Deadline:

- Vi visste att det här behövde hända, lika mycket för publikens skull som för karaktären. Att se honom bli fångad gång på gång, och komma undan gång på gång, är att göra tittarna en björntjänst. Och jag tycker att den här berättelsen känns mer äkta och autentisk.

- Dexter är definitivt död. Det finns ingen tvekan om att det här är slutet för "Dexter", säger Phillips.
 
 

Kan det ändå bli en fortsättning på serien?

 
Slutet gott, allting gott? Well... Det finns redan lösa tankar på att fortsätta serien med Jack Alcott tillbaka i rollen som unge Harrison. "Dexter"-skaparen Clyde Phillips skulle iallafall inte tveka en sekund:

- Den här tv-serien är en enorm tillgång. Jag är övertygad om att tittarsiffrorna bara kommer öka nu när folk bingar hela serien efter finalen. Det är upp till Showtime att bestämma om de vill ha mer. Om de ringer mig och vill göra en fortsättning så skulle jag släppa allt och säga "ja" på ett ögonblick.

Han menar att Harrison är en komplex karaktär, och att hans egna "mörka passagerare" vore spännande att utforska:

- Harrison är kapabel. Han har vad som krävs för att döda, se bara hur han dödade Dexter i slutet. Och Harrison har ett annat perspektiv, vilket överraskade Dexter. Han är ungdomligt optimistisk, han ser sig och sin pappa som Batman och Robin. "Tänk bara på hur många liv vi räddar, när den här personen aldrig kommer döda igen." Dexter har aldrig ens tänkt tanken.

Alla säsonger av "Dexter" och hela "Dexter: New Blood" finns nu att streama på Paramount+.
 
 
Vad tyckte ni om nya finalen, fick Dexter ett bättre avslut? Kommentera nedan.
| 11 januari 2022 16:00 |