Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 december 2019 | 12:45

Filmutbudet på Netflix har minskat med 40 procent

Netflix kan fortfarande titulera sig världens ledande streamingtjänst, och har bidragit starkt till att förändra våra tittarvanor under 2010-talet. Men konkurrenterna blir allt starkare - och utbudet minskar.
Sedan Netflix lanserades i Sverige hösten 2012 har vi blivit bortskämda med storfilmer bara ett klick bort, och stora originalserier att binge-kolla när man vill. Men om du känner att filmutbudet krymper, så är du inte ensam om det.

En undersökning från Streaming Observer visar att filmbiblioteket är 40 procent mindre idag än för fem år sen. År 2014 hade Netflix 6494 filmer tillgängliga i sitt (amerikanska) utbud, förra månaden låg siffran på 3849 titlar.

Detta gäller förstås USA, och många har noterat att europeiska länder har ett ännu snävare utbud. Vi ligger förmodligen närmare Tyskland (2700 filmer idag).
 
Vi har inga exakta siffror för Sverige, men Netflix egna strategi för tjänsten verkar styrka rapporten. Målet är att satsa ännu mer på originalinnehåll, som succéserien ”Stranger Things”, kvalitetsfilmer som ”The Irishman” och ”Marriage Story”, och blockbusters som kommande ”6 Underground” från Michael Bay.
 
 
Det kommer på bekostnad av licensavgifter som studios tar ut för att låna ut sina filmer till Netflix. Rivaliserande filmstudios som Disney kommer exempelvis att behålla sina produktioner på egna streamingtjänster, så originalinnehåll kommer bli den avgörande faktorn i framtiden för alla streamingtjänster.
 
Har du märkt av att utbudet på Netflix minskar? Kommentera gärna.
| 4 december 2019 12:45 |