Skribent

Mats Karlsson

16 oktober 2012 | 17:01

5 frågor till Netflix VD

Netflix grundare och VD, Reed Hastings, berättar om planerna för företaget i Sverige.

I veckan lanserades filmtjänsten Netflix på den svenska marknaden. Vi har samlat ihop filmälskarnas vanligaste frågor:

Hur skiljer sig Netflix från VOD-tjänsterna vi redan har i Sverige, såsom Viaplay, SF Anytime och film2home?

- Lika mycket som olika TV-kanaler har olika program har vi ett annorlunda utbud av filmer och TV-serier än andra VOD-tjänster. Vi har en bred blandning av fantastiska filmer, där betalfilmer från Warner Bros, världens mest produktiva filmbolag, ingår samt ett brett utbud av amerikanska, brittiska och nordiska TV-serier, där många av dem är exklusiva. Vi har också bättre streaming och ett högt utvecklad personligt system som hjälper oss att hitta rätt innehåll till varje person.

Hur upplever ni att en svensk filmtittare/konsument skiljer sig från en amerikansk?

- Vi får se, men generellt sett i de femtio länder vi erbjuder vår tjänst är människors tittarvanor förvånansvärt snarlika. Bra serier som "Breaking Bad" och "Dexter" och stora Hollywood-filmer tenderer att vara lika populära i Stockholm som i São Paulo.

Många läsare undrar varför de bara kan se säsong 1-4 av "Dexter" och varför topplistefilmer som "The Avengers" inte finns i utbudet.

- Vi lägger fokus på säsongerna efter de har visats på TV och vi kan endast få in filmerna när de ligger i rätt fönster, det  s.k. "pay one window". Vi kan inte erbjuda precis allt, och det beror på hur branschen för rättigheter är uppbyggd. Vi vill erbjuda så mycket som möjligt och ju mer vi utvecklar tjänsten desto mer kan vi lägga till. Netflix är inte en statisk tjänst utan vi lägger hela tiden till nya titlar. Gällande frågor kring innehåll, t ex varför inte senaste säsongerna av "How I Met Your Mother" eller "Dexter" är tillgängliga, så är svaret att Netflix är specialiserade på hela tidigare säsonger, för att du ska kunna göra djupdykningar i vårt innehåll. På så sätt kan du upptäcka hela serier och titta ikapp på tidigare säsonger av olika tv-serier.

Hur kommer svenska Netflix att utvecklas framöver?

- Vi kommer att utöka vårt utbud under året och lyssna på vår publik, så vi kan lära oss vad folk vill ha.

Finns det planer på att även få in nyare tv-serier/aktuella säsonger?

- Vi lanserar originalserier med start 1 februari nästa år, med den politiska thriller-serien "House of Cards" av David Fincher med Kevin Spacey och Robin Wright i huvudrollerna. Strax därefter kommer den efterlängtade fjärde säsongen av "Arrested Development" och skräckserien av Eli Roth, "Hemlock Grove" med Bill Skarsgård och Famke Janssen. Vi kommer också göra en andra säsong av "Lilyhammer" med norsk TV.

Har du provat på Netflix än? Kommentera nedan.

| 16 oktober 2012 17:01 |