Film

Skribent

MovieZine

28 maj 2023 | 05:00

Filmtips till Mors dag? Vi frågar våra mammor om deras favoritfilmer

Gripande dramat "Purpurfärgen", musikalen "Sound of Music" och nya SVT-favoriten "Nolly" är några heta tips från MovieZine-mammorna.
Du kommer väl ihåg Mors dag idag? Det är dags att uppmärksamma våra älskade mammor lite extra, kanske med ett telefonsamtal, en blombukett eller en lunch i solen. Eller varför inte styra upp en filmkväll med en härlig feelgood-komedi, en favoritfilm från förr - eller en fet Nolan-rulle? - vad som än kära mor går igång på.
 
Dagen till ära låter vi MovieZine-recensenternas oklanderliga filmsmak stå åt sidan, för att istället luska fram vad våra egna mammor rekommenderar för filmer och serier:
 
 

Spielbergs "Purpurfärgen" är en tidlös klassiker

 
Jacob Wahlqvist: När jag ringer upp mor min för att ta reda på vilken hennes favoritfilm är – någonting jag i stunden inte har den blekaste om – så får jag ett något förvånande svar. I stället för ”Titanic”, filmen jag förmodade att hon skulle ta, och i stället för ”Sagan om ringen”, filmen jag hoppades på att hon skulle ta, så drar hon till med oväntade ”Purpurfärgen” (1985). Oväntat men otroligt.
 
Jag undrar hur många 60-talister som missat denna kulturpärla. Förmodligen väldigt få. Det är trots allt en vedertagen klassiker, en identitetshistoria, en meditation över mänsklig orättvisa – ett tidlöst filmrecept.
 
Slutsatser: bra val av morsan, och otroligt (!) att Steven Spielberg styr ihop favoritfilmer åt alla möjliga generationer. Skulle jag ringa upp mormor och fråga samma fråga skulle det inte förvåna mig om även Spielberg står bakom hennes favoritfilm.
 
 

Min mamma gillar "den där med Lady Gaga"

 
Charlotte Brange: Min mamma är numera pensionerad polis och man kan kanske tro då att hennes favoritfilm är någon slags actionfilm, eller annan intensiv pang-pang. Men den första film hon nämnde när jag frågade var en riktig klassiker - "Sound of Music".
 
För mig var det egentligen ingen högoddsare ändå för jag har många glada minnen från barndomens skrik-sjungstunder och tittande på just "Sound of Music" på VHS-band om, och om igen.
 
Efter lite funderande fick jag även ur hennes att hon verkligen gillade "den där med Lady Gaga", vilket jag snart listade ut var menad att vara "A Star is Born". Hon menade att det var något extra magiskt med dramatisk musik i kombination med känslomässiga och kärleksfulla stunder som fick dessa två filmer att stanna kvar i sinnet och bli riktiga favoriter.
 
 

TV-serien "Nolly" - ett fantastiskt kvinnoporträtt

 
Thomas Linnaeus: När jag ringde min mamma hade en råtta precis hoppat fram och skrämt livet ur henne. Men lyckligtvis kunde hon ändå svara på min fråga. Av flera favoriter, nämnde hon Helena Bonham Carters nya tv-serie “Nolly” som “är ett fantastiskt kvinnoporträtt om en skådespelare vars karriär kanske är över”.
 
Bland kategorin filmer finns klassiker såsom Andrej Tarkovskijs science-fiction “Stalker” som “är så vacker att man sugs in i den” och Sacha Baron Cohens mockumentär “Borat 2” som är helt tvärtom. Bred smak minst sagt! Min mamma kan (precis som jag) inte bara välja en favorit, just för att det finns så mycket som är bra på TV.
 
 

Morsan älskar "Titanic" - trots den långa speltiden

 
Lucas Mass: Det finns två röda flaggor som snabbt saboterar en filmupplevelse för mamma: en överdriven tredje akt som blir "för mycket" och en lång speltid eftersom det är svårt nog att hålla sig vaken även för korta filmer.
 
Det är intressant då att favoriten är James Camerons tre timmar långa mastodontfilm ”Titanic” med den actionpackade finalen som bokstavligen är överdriven. Trots de röda flaggorna finns det en magi där som ingen har lyckats återskapa och mammas filmsmak har varit ett levande bevis på det. Sen behöver man ju klara sig hela vägen till eftertexterna för att få höra Céline Dion.
 
 

Meryl Streep är favoritskådisen

 

Patrik Linderholm: Det är inte direkt att jag sätter kaffet i halsen när jag frågar min ömma moder om hennes favoritfilm. Det är nästintill dött lopp mellan de romantiska dramakomedierna “Galen i kärlek” med Jack Nicholson och Diane Keaton samt “It’s Complicated” med Meryl Streep och Alec Baldwin. Ett omnämnande av “Broarna i Madison County” cementerar faktumet att min mamma har den mammigaste filmsmaken någonsin.

Favoritskådisen? Föga förvånande landar det på Meryl Streep. Det lär bli henne jag får ringa upp när filmen om mammas liv ska göras.
 
 

Min mor älskar filmer som bygger på verkliga livsöden

 
Mattias Blomberg: Min mor är en filmälskare som ofta rekommenderar mindre kända verk. Hon har ofta hjälpt mig hitta guldkorn. När jag frågade henne om hennes favoritfilm fanns ingen tvekan: "Father Stu".
 
"Det är den bästa film som jag sett", säger hon. När jag frågar varför så svarar hon "för att den är sann". Min mor älskar filmer som bygger på verkliga livsöden. "Jag sitter och storgrinar när jag ser den. Jag älskar den", understryker hon och prisar Mark Wahlbergs spel i huvudrollen. Tack igen mamma för tipset.
| 28 maj 2023 05:00 |