Film

Skribent

MovieZine

5 maj 2020 | 15:30

Filmstöd till nya ”Eva & Adam” och ”Sunes midsommar”

Surrogatmödrar, mobbning och romkom för unga - här är filmerna som får dela på månadens stöd från Svenska Filminstitutet.
Bland de senaste projekten som beviljats stöd från Svenska Filminstitutet finns två projekt med humor och romantik för en yngre målgrupp - både Eva & Adam och Sune är tillbaks på bioduken. Dessutom: dokumentärer om mobbning, surrogatmödraskap och kortfilm om rätten till intimitet och lust.

Caroline Cowan långfilmsdebuterar med "Eva & Adam: att vara eller inte vara – ihop", om att bli kär för första gången. Hur vet man? Hur gör man? Adam är ny i klassen. Eva har slutit en anti-killpakt med sin bästis för att alla killar är så barnsliga. Men när de möts i Ryska posten blir det svårt att stoppa känslorna. Kanske omöjligt.
 
Caroline Cowan, längst fram till vänster, regisserar "Eva & Adam". Även i bild: Johan Unenge och Måns Gahrton (författare) och Francy Suntinger (producent). Foto: Johan Bergmark
 
Dokumentären "For Somebody Else" av Sven Blume följer den växande industrin runt surrogatmödraskap i Kalifornien. Vi träffar tre kvinnor som av skiftande anledningar valt att bära och föda andras barn. Filmen följer kvinnorna i vardagen; innan, under och efter graviditeten. De reflekterar över sina val, om prövningarna och riskerna, men berättar även om tillfredsställelsen och glädjen de upplever.

Dokumentären "Rödeby" av Per Anders Rudelius följer Mattis svåra uppväxt. Vuxenvärlden såg på, med bristande civilkurage. Allt slutade tragiskt med att hans pappa sköt ihjäl sin sons mobbare. Bristen på kärlek genomsyrar berättelsen. Mattis hade och har dock alltid sin bäste vän Stoffe vid sin sida.

Erik M Nilsson, med en karriär som spänner över sju decennier, gör kortfilmen "Närmre tingen" - en betraktelse av skillnaden mellan att veta och kunna; om den praktiska kunskapens betydelse för ett självständigt tänkande och förståelse.
 

Bild från kortfilmen "Alive".
 
I Jimmy Olssons kortfilm "Alive" är Viktoria som är rullstolsburen ute med sin assistent Ida när de träffar på Idas pojkvän. Detta möte triggar en längtan hos Viktoria att också få vara intim med någon. En utforskning av gränser påbörjas. För såväl Ida som Viktoria. Huvudrollerna görs av Eva Johansson och Madeleine Martin.

Dokumentären "Salomon Schulman" av Kamelia Pebdani är en happening om betydelsen av jiddisch som förmedlare av historia, kulturell och personlig identitet och vikten av att hålla ett språk levande. Salomon Schulman, jiddischprofil, samtalar med två ungdomar som söker sin identitet genom att upptäcka den äldre generationens språk. Filmen ingår i Glöd – en satsning på film på de nationella minoritetsspråken.
 
Sune och familjen firar midsommar.
 
Familjefilmen "Sunes midsommar" har fått Erland Beskow som regissör, och tilldelas marknadsstöd på 6 900 000 kr. Familjen Andersson och familjen Blixt ska åka till Karins faster Hulda och fira en episk midsommar. Men precis innan de åker gör Sophie slut! Katastrofen är ett faktum. Sune bestämmer sig för att vinna tillbaka Sophie igen genom att fira en riktig romantisk midsommar med henne – precis som mamma och pappa gjorde för 20 år sen.
| 5 maj 2020 15:30 |