Film

Skribent

Peter Lithell

16 mars 2016 | 21:00

Filmstjärnorna som aldrig åldras

Ålder är bara en siffra som det så vackert brukar heta. En klyscha måhända, men samtidigt något de evigt unga skådisarna på denna lista förmodligen kan backa upp.
Det här med ålder är ett intressant fenomen. Har man som jag haft ett filmintresse sedan tioårsåldern, hinner man följa både en och annan filmstjärna under de tjugofem år som gått. Filmer från 90- och tidigt 2000-tal känns fortfarande (och märkligt nog) inte som särskilt längesedan. Vid närmare eftertanke är det dock just det… Jävligt längesedan. 

Samtidigt som insikten om att man refererar till tjugo år gamla filmer som om de nyligen gick upp, kommer en annan läskig tanke: Vissa skådisar ser ungefär likadana ut nu som för just tjugo år sedan. 

Elijah Wood
Det är svårt att förstå hur Hollywoods mest genuina babyfejs lyckades gestalta en skogstokig seriemördare så pass trovärdigt i ”Maniac” (2012). Elijah ser vid trettiofem års ålder fortfarande ut som när han var tjugo; det vill säga som tolv år gammal. 

Alicia Silverstone
Efter en snabb koll på Imdb visar det sig att Alicia fortfarande medverkar i filmer. Filmer ingen verkar se men ändå… Alicia som var het under mitten av 90-talet verkar ha mått bra av ett mer luftigt schema; hon är så gott som identisk på bilderna från 1995 respektive 2015.

Paul Rudd
Alla gillar Paul Rudd, så är det bara. En trevlig prick med ett bekant utseende. Bekant som i ”mannen ser likadan ut nu som 1995”. Läskigt. 

Morgan Freeman
Nog för att underbara Morgan Freeman inte är ungdomen personifierad när han nu närmar sig åttio år. Frågan är dock om han inte har sett ungefär likadan ut så länge han har gjort film? Och när vi ändå är inne på det…

Steve Martin
...gäller väl detsamma för Steve Martin? Vare sig du kollar på honom i en film från 80-talet eller 2000-talet ser han fortfarande ut att vara i femtioårsåldern. 

Will Smith
Will är alltid Will, oavsett vilken roll han spelar. Detsamma verkar även gälla hans utseende vilket inte har ändrats sedan glansdagarna med ”Fresh Prince i Bel Air” (1990-1996). Enligt Imdb är Will för övrigt aktuell i två nya ”Bad Boys”-filmer de kommande åren vilket är goda ny… Vänta lite, vem fan gav grönt ljus för detta?

Liv Tyler
Liv är sig lik sedan ”Armageddon” (1998). Lite väl lik kanske? Drömmen om evigt Liv lever kvar.

Drew Barrymore
Det är svårt att se skillnad på dagens Drew och när hon slog igenom i ”E.T. the Extra-Terrestrial” (1982). Ok, lite har hon åldrats. Jämför med hur hon såg ut för ungefär tjugo år sedan istället…

Keanu Reeves
Om det är någon i Hollywood som har gjort en deal modell Dorian Gray, är det ändå Keanu. Har han inte ett åldrandes porträtt av sig själv på vinden skulle jag bli förvånad. Karln är för fan 51 år gammal…

Tobey Maguire
Tobey har passerat 40-strecket; info som verkar ha gått hans ansikte förbi. 2014 års Tobey jämfört med 90-talets dito uppvisar inga större skillnader. 

Val Kilmer
Fortfarande fräsch som en nyponros.
| 16 mars 2016 21:00 |