Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 november 2023 | 19:00

37 filmstjärnor som gick bort under 2023

Vi miste gott om skådespelare och regissörer år 2023, veteraner vi växt upp med och underhållit oss i film och TV.
Från berömda Oscarsvinnare till etablerade karaktärsskådespelare, vi miste gott om fina skådespelare 2023. Men även filmskapare som givit oss klassiker som ”Exorcisten”, ”Gökboet”, ”Triumfens ögonblick” och ”Dunderklumpen”.
 
 

Alan Arkin (89 år)

 
Veteranen blev känd för komiska roller men fick äntligen efter en nästan 50-årig karriär en välförtjänt Oscar för rollen i ”Little Miss Sunshine”. Har prisbelönats flertal gånger under sin karriär för scen, film och TV. Han gick bort i sitt hem i California den 29 juni på grund av hjärtproblem.
 

Harry Belafonte (96 år)

 
En legend berömd för sin karriär inom musik, film och som aktivist för mänskliga rättigheter. Förutom hiten ”Banana Boat Song” har han även spelat i filmer som ”Bobby” och ”BlacKkKlansman”. Avled av hjärtsvikt i sitt hem i New York den 25 april.
 

Jane Birkin (76 år)

 
Brittisk-fransk skådespelare, sångare och regissör kanske mest känd för sången ”Je t'aime... moi non plus”. Men hon hade även en lång filmkarriär, mestadels i fransk film men även ”Blow-up – förstoringen” och ”Döden på Nilen”. Hon hittades dö i sitt hem i Paris den 16 juli.
 
 

Angus Cloud (25 år)

 
Skådespelaren med irländsk härkomst var en stigande stjärna som precis slagit igenom med rollen som knarklangare i TV-serien ”Euphoria” och hade inlett en filmkarriär. Men efter faderns död dog han själv av en överdos i sitt familjehem i California den 31 juli.
 

Melinda Dillon (83 år)

 
Scenaktris som övergick till film och Oscarsnominerades för ”Närkontakt av tredje graden” som modern till ett barn kidnappat av utomjordingar. Medverkande även i filmer som ”En julberättelse” och ”Magnolia”. Avled den 9 januari.
 

Evan Ellingson (35 år)

 
Före detta barnskådespelare som liksom många andra hamnade på fel spår. Efter flera TV-roller fick han rollen som David Carusos son i ”CSI: Miami”. Men efter broderns död började han missbruka droger och dog av vad som misstänks vara en överdos den 5 november.
 
 

William Friedkin (87 år)

 
Regissör som gav oss filmklassikerna ”French Connection” och ”Exorcisten”. Därefter har karriären gått upp och ned men sista filmen, ”The Caine Mutiny Court-Martial”, fick fin kritik när den släpptes två månader efter hans död 7 augusti. Han avled av hjärtsvikt och lunginflammation i sitt hem i Los Angeles.
 
 

Frederic Forrest (86 år)

 
Birollsveteran som spelade i flera filmer av Francis Ford Coppola, inklusive ”Avlyssningen” och ”Apocalypse”. Oscarsnominerades för rollen som Bette Midlers stora kärlek i ”The Rose”. Gick bort i sitt hem i California den 23 juni.
 
 

Michael Gambon (82 år)

 
Irländsk-brittisk veteran som uppmärksammades för huvudrollen i TV-serien ”Den sjungande detektiven” på 1980-talet. Tog senare över rollen som Dumbedore i Harry Potter-filmerna efter Richard Harris död. Dog i England den 27 september med hustrun och sonen vid sin sida i sviterna av lunginflammation.
 

Bo Goldman (90 år)

 
Aningen anonym men desto mer viktig manusförfattare som Oscarsnominerades för klassikerna ”Gökboet” och ”Melvin och Howard”. Skrev även filmer som ”The Rose”, ”En kvinnas doft” och ”Möt Joe Black”. Avled den 25 juli.
 
 

Ingvar Hirdwall (88 år)

 
En av våra tyngsta och mest erfarna skådespelarnamn med en lång meritlista på scen, film och TV. Förutom karriären på Stockholms stadsteater blev han känd för den breda massan som gubben Pettson i julkalendern ”Tomtemaskinen” och grannen Valdemar i Beck-filmerna. Avled den 6 april.
 

Hugh Hudson (86 år)

 
Brittisk regissör som gjorde Oscarsbelönade ”Triumfens ögonblick”, utnämnd till en av världens bästa brittiska filmer. Regisserade även ”Greystoke: Legenden om Tarzan, apornas konung” och ”Revolution” med Al Pacino. Gick bort på Charing Cross Hospital i London den 10 februari.
 

Glenda Jackson (87 år)

 
Brittisk skådespelare som Oscarsbelönades för rollerna i ”När kvinnor älskar” och ”Kärlek börjar med kast”. Bytte karriär till politik på äldre dagar och var parlamentsledamot för Labour 1992-2015. Dog i London efter en tids sjukdom den 15 juni.
 
 

Ron Cephas Jones (66 år)

 
Birollsfavorit som efter roller i TV-serier som ”Mr. Robot” och ”Luke Cage” fick ett mindre genombrott med rollen som Sterling K. Browns biologiska pappa i ”This is Us”, för vilken han belönades med en Emmy. Avled efter en tids sjukdom den 19 augusti.
 

Inga Landgré (95 år)

 
En riktig veteran med en 80-årig (!) karriär bakom sig, från scendebuten i ”Körbärsträdgården” 1943 till sista rollen i kommande filmen ”Stall-Erik och Snapphanarna”.  Har däremellan medverkat i allt från ”Det sjunde inseglet” till ”The Girl with the Dragon Tattoo”. Gick bort den 31 juli.
 

Piper Laurie (91 år)

 
Veteran som på 1950-talet bröt sig loss från roller som söta kuttersmycken och gick vidare till Oscarsnominerade roller som Paul Newmans flickvän i ”Fifflaren” och titelkaraktärens psykotiska mamma i ”Carrie”. Golden Globe-belönades även för sin roll i TV-serien ”Twin Peaks”. Dog sitt hem i Los Angeles den 14 oktober efter en tids sjukdom.
 
 

Michael Lerner (81 år)

 
En av Hollywoods mest välbekanta karaktärsskådespelare som medverkat i bland annat ”Postmannen ringer alltid två gånger”, ”Godzilla”, ”Elf” och ”X-Men: Days of Future Past”. Oscarsnominerades för rollen som filmboss i bröderna Coens ”Barton Fink”. Avled på ett sjukhus i California den 8 april.
 

Gina Lollobrigida (95 år)

 
Italiensk skådespelare och före detta fotomodell som etablerades som sexsymbol på 1950-talet när hon fick smeknamnet ”La Lollo”. Skolade om sig till fotojournalist på senare dagar och gjorde bland annat en känd, exklusiv intervju med Fidel Castro. Avled på en klinik i Rom den 16 januari.
 

David McCallum (90 år)

 
Skotsk-brittisk veteran med en över 70 år lång karriär bakom sig. Känd för huvudroller i TV-serierna ”Mannen från UNCLE” och ”Den osynlige mannen” och som rättsläkare i ”JAG” och ”NCIS”. Dog på ett sjukhus i New York den 25 september av naturliga orsaker, sex dagar efter sin 90-årsdag.
 

Richard Moll (80 år)

 
Birollsveteran som medverkat i otaliga filmer och TV-serier. Främst känd som bailiff i sitcomen ”Night Court” men har även medverkat i filmer som ”Titta vi spökar”, ”The Flintstones”, ”Klappjakten” och "Scary Movie 2”. Hade även rösten som Two-Face i "Batman: The Animated Series”. Avled i sitt hem i California den 26 oktober.
 
 

Hans Mosesson (79 år)

 
Känd som Stig från ICA:s reklamfilmer, denna veteran hade även en lång karriär som skådespelare i bland annat ”Svenska hjärtan”, ”Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mej själv”, ”Juloratoriet”, ”Noll tolerans” och ”Lilla Jönssonligan på kollo”. Gick bort den 25 oktober.
 

Barry Newman (92 år)

 
Skådespelarveteran mest känd för rollerna som racerförare i kultfilmen ”Jakten mot nollpunkten” och titeladvokaten i TV-serien ”Petrocelli”, för vilken han Emmy- och Golden Globe-nominerades. Avled på Columbia University Irving Medical Center den 11 maj.
 

Fredrik Ohlsson (92 år)

 
Skådespelare känd som Tommy och Annikas pappa i Pippi Långstrump-filmerna. Hade även en stadig karriär på scen och i filmer som ”Du är inte klok Madicken”, ”Jönssonligan får guldfeber” och ”Män som hatar kvinnor”. Gick bort i Stockholm den 18 november.
 

Matthew Perry (54 år)

 
Allas Chandler i TV-serien ”Vänner” hade en lång karriär i film och framför allt TV men slet även missbruk, något han kämpade med öppet och även skildrade i sin självbiografiska bok ”Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda”. Matthew Perry hittades död i sin jacuzzi den 28 oktober.
 
 
 

Gunvor Pontén (94 år)

 
En av våra främsta skådespelarveteraner med en över 70 år lång karriär bakom sig. Aktiv på såväl Riksteatern som Stockholms stadsteater men även i filmer som ”Göta kanal”, ”Lotta flyttar hemifrån” och ”Drömkåken”. Avled den 16 februari i Farsta.
 

Lance Reddick (60 år)

 
Skådespelare som fick ett genombrott med rollen som polisen Cedric Daniels i TV-serien ”The Wire”. Gjorde även minnesvärda roller i ”Oz”, ”Law & Order: Special Victims Unit”, ”Fringe”, ”Bosch” och John Wick-filmerna. Gick bort i sitt hem i Los Angeles av en hjärtsjukdom den 17 mars.
 

Paul Reubens (70 år)

 
Komiker och skådespelare förevigad i populärkulturen som TV- och filmkaraktären Pee-wee Herman. Medverkade även i filmer som ”Batman återkomsten”, ”Buffy vampyrdödaren”, ”Matilda”, ”Blow” samt flera TV-serier. Avled av andningsvikt på ett sjukhus i Los Angeles i sviterna av lungcancer och leukemi den 30 juli.
 
 

Richard Roundtree (81 år)

 
Skådespelare som banade väg för många afroamerikanska skådespelare i Hollywood med titelrollen i blaxploitationfilmen ”Mitt namn är Shaft” och dess två uppföljare. Dog av bukspottskörtelcancer i sitt hem i Los Angeles den 24 oktober.
 

Julian Sands (65 år)

 
Brittisk skådespelare som slog igenom med  ”Ett rum med utsikt” och medverkat i filmer som ”Imse vimse spindel”, ”Ocean's Thirteen”, ”The Girl with the Dragon Tattoo” samt TV-serien ”24”. Försvann och omkom under en vandrings- och klättringsutflykt i ett bergsområde i södra Kalifornien - hans kvarlevor hittades den 24 juni.
 

Tom Sizemore (61 år)

 
Birollsskådespelare känd från filmer som ”Född den fjärde juli”, ”True Romance”,  ”Natural Born Killers”, ”Heat”, ”Rädda menige Ryan”, ”Pearl Harbor”, ”Black Hawk Down” och rebooten av TV-serien ”Twin Peaks”. Hamnade på sjukhus efter en hjärnskada och avled den 3 mars.
 
 

Stella Stevens (84 år)

 
Skådespelare och före detta fotomodell som slog igenom 1960 när hon mottog Golden Globe som lovande nykomling samt blev Playboys Playmate of the Month. Spelade mot Elvis Presley i ”Girls! Girls! Girls!” och Jerry Lewis i ”Dr. Jäkel och Mr. Hyde”. Gick bort i sviterna av Alzheimers i Los Angeles den 17 februari.
 

Ray Stevenson (58 år)

 
Brittisk skådespelare som slog igenom i filmen ”King Arthur” och TV-serien ”Rome”. Spelade senare huvudrollen i ”Punisher: War Zone” och Volstagg i Thor-filmerna. Avled under en filminspelning i Italien den 21 maj, fyra dagar före sin 59-årsdag.
 

Raquel Welch (82 år)

 
Skådespelare som startade som tonårig skönhetsdrottning innan hon blev världsstjärna och sexsymbol, inte minst via kultfilmen ”Giganternas kamp”. Golden Globe-belönades för rollen som Constance Bonacieux i ”De tre musketörerna”. Dog av hjärtstopp i sitt hem i Los Angeles den 15 februari.
 
 

Cindy Williams (75 år)

 
Skådespelare känd som en av titelkaraktärerna i komediserien ”Laverne & Shirley” samt som Ron Howards flickvän i filmklassikern ”Sista natten med gänget”. Spelade även flera roller på scen, inklusive ”Grease”. Avled i Los Angeles den 25 januari.
 

Treat Williams (71 år)

 
Etablerad skådespelare som inledde karriären på Broadway med huvudrollen i ”Grease” innan filmgenombrottet med musikalen ”Hair”. Har sedan dess medverkat i filmer som ”Prince of the City”, ”Once Upon a Time in America” och ”127 timmar”. Omkom efter en motorcykelolycka i Vermont den 12 juni.
 

Burt Young (83 år)

 
Välbekant karaktärsskådespelare mest känd för sin Oscarsnominerade insats som titelkaraktärens bästa vän Paulie i ”Rocky”, en roll han upprepade i flera uppföljare. Har även medverkat i ”Chinatown”, ”Huset som gud glömde 2” och ”Once Upon a Time in America”. Avled i Los Angeles den 8 oktober.
 
 

Per Åhlin (91 år)

 
Ikonisk konstnär, tecknare, teaterdekoratör, animatör och filmregissör som gav oss animerade kultfilmerna ”Dunderklumpen” och ”Resan till Melonia”. Illustrerade även Karl-Bertil Jonsson och flera animerade sekvenser i HassåTage-filmer. Avled i Malmö den 1 maj.
| 24 november 2023 19:00 |