Film

Skribent

Viktor Eriksson

23 februari 2024 | 20:30

Filmmogul stoppar miljardsatsning efter AI-chock

Tyler Perry tror att AI-verktyg som Open AI:s Sora kommer att förändra hela filmindustrin inom en snar framtid.
Filmskaparen Tyler Perry kanske inte är så känd i Sverige, men i USA är han en gigant som är känd för sina “Madea”-filmer och sin egen filmstudio Tyler Perry Studios i Atlanta, Georgia. Nu berättar Perry i en ny intervju med The Hollywood Reporter att han valt att avbryta en planerad utbyggnad av sin studio för 800 miljoner dollar, motsvarande över 8 miljarder kronor, efter att han sett Open AI:s Sora.
 
– Allt det är på paus på obestämd tid på grund av Sora och vad jag sett, säger Tyler Perry.
 
Sora är ett AI-verktyg som kan skapa högst trovärdiga och komplicerade videoklipp utifrån bara textinstruktioner. Att generera video med hjälp av AI är i sig inget nytt men Open AI:s demonstration av Sora förra veckan överraskade stora delar av teknikvärlden på grund av hur långt tekniken kommit på så kort tid. 
 
– Jag hade hört att det var på gång under det senaste året, men jag hade aldrig kunnat ana vad det kunde göra förrän jag såg demonstrationerna, säger Tyler Perry.
 
Filmskaparen säger att han tror att det tekniska genombrottet kommer att påverka mängder av jobb i filmindustrin och allt från skådespelare, redigerare och ljudspecialister till logistikavdelningen.
 
– Jag tror att det kommer förändra allt. För du kan lägga en bråkdel av kostnaden på att göra en pilot som annars hade kostat 15, 20 eller 35 miljoner dollar att göra. Det skulle göra att företagen väljer det som är billigare. Så jag är mycket, mycket orolig över att inom en snar framtid kommer många jobb att gå förlorade. Jag känner det väldigt starkt.
 
Exempel på en video genererad av Open AI:s Sora:
 
| 23 februari 2024 20:30 |