KRÖNIKA

Skribent

Gäst

3 juli 2017 | 12:00

Filmkritikers överdrivna hat

Filmälskaren Robin Andersson kritiserar kritiker som kritiserar för kritiskt. "Ibland vill man bara se robotar slåss", skriver han i sin gästkrönika på MovieZine.
Vi befinner oss just nu i den mest fullspäckade filmperioden på året, nämligen sommaren. Filmsommaren 2017 är fylld med fler bombastiska explosioner och tajta trikåer än någonsin tidigare, och ingen är lyckligare än filmnörden.
 
Men allt är inte en dans på smörfyllda popcorn. För varje blockbuster finns det otroligt många delade meningar, och som vanligt så stavas den största vattendelaren Michael Bay. Regissören som har spelat in mer pengar med sina filmer än Hollywoodstjärnor som Christopher Nolan, Ridley Scott eller James Cameron. Och ändå anses han vara ett skämt enligt nästan alla filmkritiker. Men är det verkligen välförtjänt?
 
 
Jag anser mig själva vara en filmälskare som har blivit mycket mer kritisk de senare åren. När jag ser en film vill jag ha djupa karaktärer, intressanta dialoger och ett välskrivet manus. Majoriteten av filmkritiker anser att Transformers-filmerna, som numera blivit en synonym med Michael Bay, saknar allt detta. Jag håller med dem.
 
Transformers-filmerna innehåller många saker, men välskrivna dialoger och djupa karaktärer lyser med sin frånvaro. Ändå spelar filmerna in flera miljarder. Och det är det jag anser är så oerhört härligt med film.

När jag var liten gick jag ofta på circus med mamma och pappa. Mina favoriter var självklart djuren. Att få se kameler och elefanter uppträda i ett tält var en väldigt speciell upplevelse och jag älskade varje minut. Däremot så var det inte ovanligt att jag slumrade till när det var dags för clownerna. Att se vuxna människor i smink kasta pajer på varandra var inte ett dugg underhållande enligt sjuåriga Robin. Men däremot tyckte andra det. De flesta av mina cirkusälskande kompisar tyckte att clownerna var störthäftiga och att djuren var tråkiga. Det här var tjusningen med cirkusen, det fanns något för alla. Och varför kan det inte vara likadant med film?

Alla som går på bio kräver så klart inte ett perfekt skrivet manus eller ens karaktärer med backstories. Vissa vill se robotar slåss i slow motion, vissa vill se Arnold Schwarzenegger dra one-liners, och andra vill skratta åt prutthumor. Alla är vi olika, och därför borde även filmer vara det.
 
 
En del lördagkvällar vill man kanske inte göra annat än att sätta sig i soffan med en gigantisk skål popcorn och titta på när robotar slåss.
 
Och om Robot Wars inte går på tv, så passar en Transformers-film helt perfekt. Men enligt många kritiker bör inte dessa filmer existera och vi "filmälskare" borde skämmas som betalar pengar för att få se detta utspela sig på bioduken. Men varför måste allt vara svart eller vitt? Varför kan vi inte bara acceptera att alla går på bio av olika anledningar?

Att Michael Bay regisserar filmer som människor älskar går inte att säga emot. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Och om man föredrar djupa karaktärer eller välskrivna manus, finns en hel drös med andra filmer att välja bland.

Så vare sig du föredrar kameler eller clowner så lovar jag att det finns något för dig. Kan vi inte bara vara tacksamma för det?
 
Robin Andersson
| 3 juli 2017 12:00 |