Film

Skribent

Jenny Ahonen

11 september 2016 | 12:00

Filmhundar vi minns - 15 filmer för hundälskaren

Tiken Terry tjänade mer än sina mänskliga kollegor, Jed blev bästis med sin motskådespelare och Daddy slickade med glädje i sig skummet som skulle få honom att se ut som en mördarhund.
Här är hundarna som har skrivit in sig i filmhistorien. 

Lassie ("Lassie på äventyr", 1943)




Lassie är antagligen vår mest folkkära filmhund. Den första Lassie-filmen kom redan 1943 och baserades på en roman av Eric Knight. Den nyfikna och vänliga collien porträtterades av hunden Pal, som spelade Lassie även i de sex nästkommande filmerna. I tv-serien "Lassie", som hade premiär i USA 1954 och fortsatte att sändas under 19 års tid, dök flera av Pals ättlingar upp i rollen som Lassie. 

Toto ("Trollkarlen från Oz", 1939)




Judy Garland må ha varit filmens självklara stjärna, men den lilla terriertiken Terry som spelade Toto fick faktiskt mer betalt än många av människoskådespelarna i "Trollkarlen från Oz". Under sitt 10 år långa liv deltog Terry i 13 filmer, men det är för sin roll i 1939 års succéfilm som hon har blivit ihågkommen. Till följd av filmens popularitet ändrade Terrys ägare hennes namn till Toto också i verkliga livet. 

Cujo ("Cujo", 1983)




I 1983 års filmatiserings av Stephen Kings skräckroman "Cujo" är det sankt bernhardshunden Daddy som spelar den rabiessmittade familjehunden som börjar terrorisera sina ägare. Medan hans karaktär Cujo morrade mordiskt och attackerade människor var Daddy själv desto vänligare. Han orsakade emellertid problem på inspelningsplatsen när han gång på gång slickade i sig det välsmakande rabiesskummet som producenterna placerat runt hans mun. Det var gjort på äggvita och socker. 

Beethoven ("Beethoven", 1992)




Nio år efter att filmhistoriens mest ökända hund gjort sin entré på vita duken reparerades sankt bernhards-rasens helyllestatus när filmen "Beethoven" - om en valp som blir stulen från en djuraffär, men lyckas smita iväg till familjen Newton som beslutar sig för att ta hand om honom - hade premiär. Chris, hunden som spelade Beethoven, blev emellertid tränad av Karl Lewis Miller – som också tränade Daddy inför "Cujo".

Verdell ("Livet från den ljusa sidan", 1997)




I början av "Livet från den ljusa sidan" kastar Jack Nicholsons karaktär Melvin ner sin grannes griffon bruxellois i sopnedkastet, men i slutet av filmen har de byggt en bättre relation till varandra och hunden Verdell har hjälpt Melvin att överkomma många av de problem som begränsar hans vardag. För sin roll som Verdell hyllades tiken Jill av sin motskådespelare Greg Kinnear som menade att hon var "filmens ultimata stjärna". 

Puffy ("Den där Mary", 1998)




Border terrier-tiken Slammer stod för en av de mest humoristiska insatserna i bröderna Farrelly-komedin "Den där Mary". I rollen som Puffy tungkysser hon sin matte, blir fånge i ett heltäckande gipsskal och visar sig vara mer svårsövd än vad Ben Stillers karaktär Ted hade hoppats. Inför filmens premiär skickade filmbolagets publicister ut små gosedjurskopior av Puffy till journalister för att marknadsföra filmen. 

Marley ("Marley & jag", 2008)




Dramakomedin "Marley & jag" är baserad på självbiografin med samma namn, skriven av John Grogan, och handlar berättar om den busiga, men älskvärda, hunden Marley som lär sin husse och sin matte många livsläxor. I filmen från 2008 spelar Owen Wilson och Jennifer Aniston huvudrollerna, medan hunden Marley - till följd av att filmens handling utspelar sig under 14 år - porträtterades av 22 olika labradorer, bland andra Jonah, Rudy och Clyde. 

Pete the pup ("Busungarna", 1994)




I filmen "Busungarna" är hunden Petey, med en svart ring runt ena ögat, de små barnens ständige följeslagare. Petey spelades av amerikansk bulldog med samma namn. Petey, eller Pete the pup som han också kallas, är med redan i den amerikanska originalserien "The little rascals" från 50-talet, men spelas då av en pitbull vid namn Pal the wonder dog. Pal hade redan en vag ring runt ena ögat, vilken färgades för att bli tillräckligt tydlig. 

Milo ("The Mask", 1994)




Hunden Milo är Jim Carreys karaktär Stanleys bästa vän i succékomedin "The Mask" från 1994. När Stanley hittar en mystisk mask som förvandlar bäraren till en manisk superhjälte är det egentligen bara en tidsfråga innan även Milo får testa på dess krafter. När Milo får på sig masken blir hans ansikte, med hjälp av – vid tidpunkten – imponerade specialeffekter, illgrönt och fullt av glänsande huggtänder. Milo spelades av Jack Russell terriern Max. 

Varghunden ("Varghunden", 1991)




I 1991 års filmatisering av Jack Londons roman "Varghunden" spelar Ethan Hawke mot 14-åriga Jed – hälften alaskan malamute, hälften varg. I filmens räddas Varghunden från sin misshandlande ägare av Ethan Hawkes karaktär Jack, som letar efter guld i Alaskas snöiga landskap. Jed och Ethan Hawke utvecklade, även i verkliga livet, en nära relation – trots att Jed sällan blev kompis med sina mänskliga motskådespelare. 

Jack the dog ("The Artist", 2011)




Det var inte bara Jean Dujardin som hyllades för sin insats i 2011 års stora succéfilm "The Artist". Den lilla Jack Russell-terriern Uggie uppskattades också i sin roll som Jack the dog, huvudkaraktären Georges bästa vän som ständigt lyckas få honom på bättre humör. Uggie ska ha varit "för vild" för sina två första ägare, som båda lämnade bort honom. Tränaren Omar von Muller räddade honom från ett hundhem och gjorde honom till den filmstjärna han hann bli innan han gick bort förra året.

Einie ("Tillbaka till framtiden", 1985)




I "Tillbaka i framtiden" är fårhunden Einie vetenskapsmannen Doc Browns bästa, och enda, vän. Einie är döpt efter Albert Einstein och blir i filmen, lämpligt nog, också världens första tidsresenär. Tränaren Richard Calkins hjälpte hunden Tiger att öva upp sin skådespelartalang inför filmen. När filmens uppföljare spelades in hade Tiger blivit för gammal och ersattes av hunden Freddie, som tränades av Matilda de Cagny. 

Hooch ("Turner & Hooch", 1989)




I "Turner & Hooch" från 1989 är den franska mastiffen Hooch det enda vittnet till sin husses mord och Tom Hanks karaktär, polismannen Scott, tvingas ta hand om den dräglande och ouppfostrade hunden för att lösa fallet. Hooch går till en början Scott på nerverna, men snart utvecklas en öm och kärleksfull relation dem emellan. "Turner & Hooch" var hunden Beasleys första och enda film.

Benji ("Benji - alla tiders hjälte", 1974)




Benji är en gathund som överlever med hjälp av maten och omtanken från invånarna i staden där han bor. Han är särskilt förtjust i två små barn i området. När de kidnappas, och polisen och föräldrarna känner sig hjälplösa, ger Benji sig ut för att få dem tillbaka. Blandrasen Higgins hade redan medverkat i serien "Petticoat junction" under flera år när han knep huvudrollen i "Benji – alla tiders hjälte".

Rufus ("Frostbiten", 2006)




Det är inte bara de blodtörstande vampyrerna som har taskig attityd i den svenska skräckkomedin "Frostbiten". Den talande hunden Rufus, en liten petit brabancon, kastar gärna ur sig tykna spydigheter och spefulla kommentarer – på bred skånska. "Rufus borde få en egen spin-off-serie", tyckte filmens manusförfattare Daniel Ojanlatva efter premiären.

Vilka är era favorithundar på film? Kommentera nedan.
| 11 september 2016 12:00 |