SPONSRAT

Skribent

MovieZine

22 september 2017 | 15:00

Nostalgi! Här är filmerna som tar oss tillbaka till barndomen

MovieZines skribenter om filmerna som fick dem att börja älska film. (I samarbete med SF Anytime.)
Det är något speciellt med filmerna vi upptäckte som små. Vem kommer inte ihåg sitt första biobesök? Första gången du grät till "Lejonkungen" eller "Bambi", förundrades av specialeffekterna i "Jurassic Park" eller äventyren i "Indiana Jones"-trilogin? Några av filmklassikerna som säkert väckt filmkärleken till liv hos många av oss.
 
Filmerna behöver inte ens vara kända, eller särskilt bra! En del håller kanske inte för en omtitt. Men de tar oss tillbaka till barndomen och därför kommer de för alltid att väcka nostalgiska minnen.
 
Filmfajten.se är en ny sajt som låter dig tipsa om 3 favoritfilmer i olika kategorier. Våra skribenter har redan listat sina favorit-skräckisar samt guilty pleasure-filmer. Nu är det dags att titta tillbaka - veckans tema är nostalgi!
 
 

Jenny Ahonen: ”Mighty Ducks-trilogin är feelgood-magi!”

 
- Den Disney-mysiga underdogsagan om det brokiga gänget arbetarkids som med Coach Bombays hjälp gick från att halka omkring på dåliga skridskor på en frusen parkdamm till att kicka seriöst hockeyarsle gav mig nog en rätt så skev bild av sporten (även om finländska laget faktiskt körde det flygande V:et i årets VM!), men fick mig att drömma om att bli NHL-proffs.
 
- I ”Mighty Ducks” var nämligen alla sorters spelare välkomna, så länge de hade den rätta lagandan och var beredda att genomlida superkonstiga övningar. Som belöning fick de klå etniskt och könsmässigt homogena snobblag med dubbelt så stora spelare, som alltid var klädda i svart. Och sjunga Queen vid lägerelden. Ah, feelgood-magi!
 
 
 

Katarina Emgård: "Den första VHS:en jag lånade"

 
- Jag valde ”Goonies” för att Cyndi Laupers ledmotiv följde mig på ett blandband långt efter att Walkman blivit ute, men också innan det blivit hipster. ”The Last Unicorn” för att det var första VHS:en jag ”lånade” av en kompis i behov av att kunna se den om och om igen (för berörd - den finns kvar i tryggt förvar på vinden). ”Hocus Pocus” för att jag älskade häxor och för den gulliga relationen mellan bror och syster som jag kunde känna igen mig i.
 
 
 

Carl Adam Anderberg: "Jag bevittnade något enormt"

 
- Det roliga med filmer från barndomen är ju att de inte ens behöver vara särskilt bra för att stanna i minnet. Som tur är var och är dock "De tre musketörerna", versionen från 1993, helt grym (så jag behöver inte skämmas). Jag minns det som igår när pappa kom hem från en jobbresa och bestämt hivade upp VHS:en med Kiefer Sutherland, Charlie Sheen, och Oliver Platt på omslaget, och trots att jag inte förstod ett ord engelska så förstod jag direkt att jag bevittnade något enormt.
 
- Vissa filmer har jag sett så många gånger att utvalda repliker skickar rysningar längs med ryggraden bara jag hör dem igen, och "De tre musketörerna" är smockfull av dem. Och den där fängelsehålan med torterade fångar? The stuff of nightmares!
 
 
 

Skapa din egna topplista på Filmfajten.se

 
Dela länken till din barndoms-topp 3 i kommentarerna nedan. Motivera gärna hur du valde!
| 22 september 2017 15:00 |