LISTA

Skribent

Andreas Samuelson

3 januari 2018 | 15:30

10 filmpärlor du troligen missade under 2017

Det är lätt att missa guldkornen i biorepertoaren och på streamingtjänsterna bland alla blockbusters. Lyckligtvis kan MovieZine guida dig bland några av fjolårets mest förbisedda filmpärlor.
I år flockades massorna inte otippat till kiosvältare som ”Skönheten & Odjuret”, ”Star Wars” och ”Wonder Woman” medan filmälskare kunde avnjuta prisvinnare som ”Dunkirk”, ”Call Me By Your Name” och ”Get Out”.

Men för varje uppskattad succé finns flera smalare indiefilmer som kanske inte riktigt får den uppmärksamhet den förtjänar för att den saknar rätt budget, franchise eller stjärnor i huvudrollen. MovieZine tipsar om tio filmer du missade men borde se från 2017.
 
 

10. 7333 sekunder Johanna

 
En film gjord i en enda tagning och i realtid - helt utan fusk. Det är svårt att tänka sig att ett sådant experiment håller hela vägen med ett dugligt tempo och intressant story men långfilmsdebuterande Anette Skåhlberg (regi, manus och huvudroll) lyckas engagera tittaren med en kamera som följer hennes gripande skilsmässohistoria under en händelsefylld dag.
 
 

9. Loving Vincent

 
I sex år har 125 konstnärer handmålat den här filmens 62 450 bildrutor och resultatet är inte oväntat häpnadsväckande vackert. Legenden Vincent Van Goghs död har blivit en eggande detektivhistoria där karaktärerna är personer konstnären - och vi, via hans verk - kände bäst. Årets ögongodis till film liknar inget annat och lämnar ett bestående intryck.
 
 

8. Galna av lycka

 
Härlig roadmovie om vänskapen mellan två kvinnor - den ena självupptagen och pratglad, den andra tyst och tillbakadragen - på ett mentalsjukhus varifrån de snart flyr för att reda upp sina liv. Mer än en italiensk ”Thelma & Louise” där vi slängs in i hjältinnors bisarra situationer och kan inte annat än både beröras och roas av de starka huvudrollsinnehavarna.
 
 

7. Under the Shadow

 
Bland alla amerikanska, CGI-baserade skräckfilmer hamnade den här persiskspråkiga rysaren oförtjänt under radarn, även om den var Englands Oscarsbidrag. I ett iranskt hushåll under det krigshärjade 1970-talet får en familj uppleva skräcken både inför krigets död och bomber - och det okända som hotar deras dotter. En pärla i sin genre.
 
 

6. Villebråd

 
”Wonder Woman” bleknar i jämförelse med Agnieszka Mandat-Grabkas ångvält till pensionerade lärarinna som outtröttligt kämpar med näbbar och klor mot polska landsbygdens onda män när de utnyttjar kvinnor och speciellt djur. En mörk men fascinerande och bildskön hyllning till landsbygden och dess natur, samt en spännande thriller om hämnd och konsekvenser.
 
 

5. Heartstone

 
”Sluta vara så konstig så blir allt bra” säger unge Thor till sin bäste vän Kristian när denne visar mer än vänskapliga känslor i den isländska fiskeby där de växer upp tillsammans. Scenen speglar perfekt förvirringen, frustrationen och strävan att förstå hos unga pojkar i puberteten. En hjärtskärande, osentimental och ärlig uppväxtskildring, dessutom fint spelad av begåvade skådespelare.
 
 

4. Tom of Finland

 
Få varumärken har tagit sig från 1970-talets queera underground-scen till populärkulturen som Tom of Finlands tecknade illustrationer av kåta, muskulösa bögar. Biografin om skaparen bakom dem - Touko Laaksonen - följer honom från tjänst i andra världskriget till att hans erotiska konst tar sig till Hollywood. Ett polerat, starkt och välspelat stycke queerhistoria, inte utan charm och humor.
 
 

3. The Killing of a Sacred Deer

 
Grekiske filmskaparen Giorgis Lanthimos har fascinerat sedan genombrottet ”Dogtooth” och hans senaste bisarra skapelse är inget undantag. Hjärtkirurgen Colin Farrell och hans fru Nicole Kidman med barn finner sig terroriserade av en mystisk tonåring med dold agenda. Obehaglig med nattsvart humor där Farrell och Kidman får briljera perfekt matchade av stjärnskottet Barry Keoghan.
 
 

2. God’s Own Country

 
Det är svårt att inte jämföra det här brittiska dramat med ”Brokeback Mountain” - den trevande romansen på landsbygden, de förtryckta känslorna, den destruktiva manligheten, etc. - men den är samtidigt lite skitigare, ärligare och befriad från sentimentalitet än någon Hollywood-rulle. Långfilmsdebuterande regissören Francis Lees kärlekshistoria om en ung bonde och en rumänsk migrant värmer gott.
 
 

1. The Handmaiden

 
Park Chan-wooks erotiska kostymdrama i 1930-talets Japan-ockuperade Korea må locka få, men om du väl ger den en chans så är det fantastiskt spännande, sexig och stundtals förvånansvärt rolig svindlar-thriller. Intrigen följer en tjuv som anlitas som kammarjungfru åt en viktoriansk kvinna för att lura henne på pengar. Oväntade twistar, läckert foto och sexscener som gör att du behöver en solfjäder!
 
Vilken förbisedd film från 2017 vill du tipsa om?
| 3 januari 2018 15:30 |