Film

Skribent

Gäst

12 augusti 2018 | 18:00

Filmer som inspirerat till mord

Några av tidernas värsta seriemördare kan ha hittat inspirationen på bio...
Att riktiga mord inspirerar filmer tillhör inte ovanligheterna. Otaliga är de filmer som bygger på mer eller mindre sanna mordfall. Titlar som "Psycho", "När lammen tystnar" och "Motorsågsmassakern" är alla värda att nämnas. De har dessutom gemensamt att de alla har inspirerats av seriemördaren Ed Gein och hans dåd.
 
Tyvärr är det även så att det motsatta inträffar: Att folk inspireras att begå mord efter att ha sett en film. Det är tragiskt att något som är gjort med de bästa intentionerna som att underhålla, glädja och värma kan få vissa att genomföra det mest diaboliska som en människa är kapabel till.
 
Här nedan har jag i oberoende ordning listat de i min mening mest obehagliga fall där dikten inspirerade verkligheten och verkligheten sannerligen överträffade dikten.
 

"The Most Dangerous Game" (1932) inspirerade Zodiac-mördaren

 
Efter att ha överlevt ett skeppsbrott finner sig jägaren Bob Rainsford på en avlägsen ö. Väl på ön möter han öns primära invånare Greve Zaroff. Rainsford trivs först bra i Zaroffs sällskap, då de bland annat finner ett gemensamt intresse i jakt. Men detta ändras snabbt när Zaroff förklarar att han har tröttnat på att jaga vilda djur eftersom att de inte bjuder på någon riktigt utmaning och att han nu istället jagar det mest farliga djuret: människan. Det går snabbt upp för Rainsford att han nu är fångad i en katt och råtta lek med sitt liv som insats.
 
 
Zodiac-mördaren satte under 1960-och 70-talet skräck i norra Kalifornien i USA då den ännu oidentifierade seriemördaren mördade fem personer och skadade ytterligare två. Mördaren misstänks för en rad andra mord och påstod själv att det totala antalet mord var 37. Trots en intensiv och uppmärksammad jakt där mördaren själv skickade brev och kryptogram till media, där han tog äran för morden, så lyckades myndigheterna varken identifiera eller gripa förövaren.

Ett av dessa kryptogram innehöll ett chiffer som lyckades avkodas och löd ungefärligt översatt: "Jag gillar att mörda människor eftersom att det är så roligt. Det är mycket roligare än att jaga vilda djur i skogen, eftersom att människan är det farligaste djuret av dem alla."

Utifrån det citatet och det faktum att en biograf visade filmen i San Francisco under perioden för morden så tror flera utredare att mördaren var direkt inspirerad att begå morden av denna filmens handling.
 
 
Zodiac-mördaren har i sin tur inspirerat till flera filmer baserade på sina dåd. "Zodiac" (2007) är en film som direkt bygger på den sanna historien om honom och följer utredarnas jakt på honom. "The Zodiac Killer" (1971) är en bitvis verklighetsbaserad skilldring där resten av filmen, däribland mördarens identitet och motivation har hittats på utifrån manusförfattarnas egna teorier om fallet. "Dirty Harry" (1971) och "Exorcisten 3" (1990) har även de löst inspirerats av Zodiac-mördaren.
 

"Exorcisten III" (1990) och "Jedins Återkomst" (1983) inspirerade Jeffrey Dahmer

 
I "Exorcisten III" utreder poliskommissarien William Kinderman en rad brutala mord, med misstänkt sataniska motiv. Märkligt nog har alla morden kännetecknen av den avlidna så kallade Tvilling-mördarens tillvägagångssätt. Spåren leder Kinderman till ett lokalt sinnessjukhus. Filmen ignorerar för övrigt händelserna i den andra filmen och utspelar sig 17 år efter den första filmen.
 
"Star Wars Episod VI: Jedins återkomst" är den sjätte delen (eller tredje beroende på hur man ser det) i den mycket framgångsrika Star Wars-serien. Filmen följer rebellerna med jediriddaren Luke Skywalker i spetsen, i deras kamp emot det onskefulla rymdimperiet. För att kunna besegra rymdimperiet måste Skywalker först möta sin värsta fiende, (spoilervarning) sin egen far Darth Vader.
 
 
Jeffrey Dahmer var en till synes normal ung man som jobbade på glasfabrik i Milwaukee i USA. Myndigheterna hade ingen aning om att en seriemördare härjade i områden förrän ett tilltänkt offer rymde från Dahmers lägenhet och larmade polisen. Väl på plats och efter flera förhör med Dahmer gick det upp för dem att de hade att göra med en av landets värsta seriemördare någonsin, där Dahmer slutligen erkände mordet på 17 män.

Under psykiatrisessioner framkom det att filmer hade en stor betydelse för Dahmer och de som hade störst betydelse för honom var "Exorcisten III" och "Jedins återkomst". För att bli på önskat humör brukade han kolla på de filmerna innan han gav sig iväg för att leta efter offer. Dahmer brukade även bjuda med sina offer hem och titta på vissa scener ur de filmerna som han tyckte var viktiga. I vardera filmen var det en viss karaktär som han var besatt av: Satan i "Exorcisten III" och kejsaren i "Jedins återkomst". De här karaktärerna hade gemensamt att de både var onda, korrupta och mäktiga, vilket var den bilden som Dahmer hade av sig själv.
 
 

"De tio budorden" (1956) inspirerade Heinrich Pommerenke

 
"De tio budorden" var vid sin tid den dyraste filmen som någonsin gjorts och är en av de mest inkomstinbringande filmerna någonsin. Den är en skildring av den bibliska historien om Moses, hans liv och hans kamp för att frigöra det hebreiska folket ifrån egyptierna.
 
Heinrich ”The Beast of Black Forest” Pommerenke var en tysk man som hela sitt liv hade varit besatt av sex. Han hade redan förföljt och attackerat en rad kvinnor när han gick och såg "De tio budorden" på bio. Pommerenke menar att en viss scen ur filmen där kvinnor dansar runt en guldkalv fick honom att inse att han var tvungen att döda kvinnorna. Direkt efter att han såg filmen gick han ut och köpte sitt första mordvapen: ett rakblad. Fyra bekräftade mord hann han med att begå innan han greps efter att av misstag ha lämnat en pistol i en väska som han lämnade på kemtvätt. Men han misstänkts ha begått fler mord.
 
 
Som slutsats kan man säga: filmer i alla dess slag är otroliga och kan inspirera oss till många saker. Men låt inte mord vara en av dem.
 
Anders Larsson
29-årig turismvetare och framtida mediestudent med kurser i Filmvetenskap i bagaget. Favoritfilmen är "Apocalypse Now".
| 12 augusti 2018 18:00 |