LISTA

Skribent

Fanny Degerfelt

10 februari 2023 | 18:00

10 filmer som visar Hollywoods glamour, misär och allmänna kaos

Hollywood, där drömmar slår och eller brutalt krossas, har filmatiserats i många tappningar genom åren. Här är några rullar värda att kolla in.
Drömfabriken i Los Angeles tröttnar aldrig på att på att berätta om sig själv (och därefter belöna sig själv på diverse galor) men sen filmen uppfanns har den berättelsen sett olika ut. I dessa filmer hittar du skådespelarna, regissörerna och manusförfattarna, glamouren och misären. Från skilda tidpunkter och genrer, med väldigt olika grader av allvar. 
 
 

1. Sunset Boulevard (1950)

 
Regi: Billy Wilder
Skådespelare: William Holden, Gloria Swanson
 
Beskrevs av tidningen Time som ”Hollywoods sämsta sida berättad av Hollywood när det är som bäst”. En kämpande manusförfattare möter den bortglömda stumfilmsstjärnan Norma, som drar in honom i sin rubbade fantasivärld. Hon visar manuset för filmen som ska bli hennes comeback, och Joe övertalar henne att låta honom utveckla manuset. De två blir allt mer ihoptrasslade under arbetet, och Norma blir allt svårare att ha att göra med.
 
”Sunset Boulevard” innehåller flera roliga cameos (bland annat en filmstudiochef som sig själv) och nämns i flera av filmerna längre ner på listan.
 
 

2. Hail, Caesar! (2016)

 
Regi: Ethan och Joel Coen
Skådespelare: George Clooney, Channing Tatum, Scarlett Johansen
 
Året är 1951 och Eddie Mannix är en ”fixare” på en stor studio. Hans jobb är att få problem att försvinna, dölja stjärnornas skandaler, finta bort pressen och få arbetet att rulla på så smidigt som möjligt. Men produktionen av storfilmen ”Hail, Caesar! A Tale of the Christ” bromsas när himbo-stjärnann kidnappas av en grupp manusförfattare som svartlistats för att de är kommunister. Det blir bara mer skruvat därifrån.
 
Halva Hollywood har involverats i bröderna Coens film om Hollywood, så om du går på toa utan att pausa kommer du missa någon som sticker in huvudet.
 
 

3. La La Land (2016)

 
Regi: Damien Chazelle
Skådespelare: Ryan Gossling, Emma Stone
 
En jazzfanatiker och en aspirerande skådespelerska har en romans i Hollywood, där de båda försöker förbättra sina karriärer inom respektive fält. Hon kämpar med att få igång sin karriär, går från hopp till besvikelse, kämpar för att få in den berömda foten… och när det plötsligt går bättre i hans karriär blir relationen allt mer komplicerad.
 
Trots att denna musikal var tokhyllad kommer den eventuellt mest bli ihågkommen för att i typ en minut ha vunnit Bästa Film på Oscarsgalan innan det visade sig att det var ett misstag. Vilket känns som en bättre spegling av showbusiness än det mesta.
 
 

4. The Artist (2011)

 
Regi: Michel Hazanavicius
Skådespelare: Jean Dujardin, Bérénice Bejo
 
En stiliserad svartvit film som utspelar sig mellan 1927 och 1932. En ung skådespelerska och en äldre stumfilmsstjärna möts när stumfilm blir omodern. "The Artist" Vann Bästa film och fyra andra statyetter på Oscarsgalan 2012 för att sedan ögonblickligen glömmas bort, men är fortfarande intressant för filmnörden, inte bara för handlingen utan för hur filmen gjorts. Att gå in på IMDb-sidans trivia för att riktigt grotta ner sig i alla blinkningar är ett måste.
 
 

5. Singin' in the Rain (1952)

 
Regi: Stanley Donen
Skådespelare: Gene Kelly, Debbie Reynolds, Donald O’Connor
 
Precis som i ovan nämnda ”The Artist” handlar musikalen ”Singin' in the Rain” om när stumfilmerna blev omoderna och stumfilmskådespelares karriärer förstördes på ett ögonblick. Don Lockwood försöker klara övergången till talfilm, samtidigt som han charmerar den mycket yngre Kathy, och försöker hantera dumsluga skådespelerskan Lina Lamont (Jean Hagen som gör en fantastisk komisk prestation).
 
Filmen fyllde 70 häromåret, och har haft en förmåga att stanna i allmänhetens medvetande som få andra filmer. Om du inte redan sett den är det dags att ta reda på varför.
 
 

6. Mulholland Drive (2001)

 
Regi: David Lynch
Skådespelare: Naomi Watts, Laura Harrin, Justin Theroux
 
Den hoppfulla, aspirerande skådespelerskan Betty anländer till sin mosters lägenhet, naiv för vad Hollywood kan innebära. Regissören Adam har problem med både sitt privata och sitt professionella liv. En vacker kvinna med minnesförlust tar sig in i Bettys mosters lägenhet och vägrar gå sin väg. Deras liv flätas samman och det blir en Lynch-iskt märklig berättelse.
 
 

7. Babylon (2022)

 
Regi: Damien Chazelle
Skådespelare: Margot Robbie, Brad Pitt, Tobey Maguire
 
En av listans nyaste filmer är även listans tredje film om övergången från stumfilm till ljudfilm. Chazelle dyker upp för andra gången med detta epos, som mer än de tidigare två lutar sig in i 1920-talets Hollywoods dekadens. Vissa karriärer blomstrar, andra dalar, men det finns gott om tid för knark, fester, allmänt kaos, gangsters, och exotiska djur.
 
 

8. Once Upon a Time in Hollywood (2019)

 
Regi: Quentin Tarantino
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Brad Pitt

Quentin Tarantinos kändistäta dramakomedi utspelar sig i Hollywood 1969, där den avdankade westernskådisen Rick Dalton försöker få rätsida på sin karriär igen. Ska han behöva åka till Italien och göra spaghettiwesterns? Han har även blivit granne med det hippa powerparet Sharon Tate  och Roman Polanski. Några hippies har något misstänkt för sig i utkanten av stan. Du kanske tror att du vet var det kommer sluta, men Tarantino låter sällan historiska faktum styra honom allt för hårt.
 
 

9. The Fabelmans (2022)

 
Regi: Steven Spielberg
Skådespelare: Michelle Williams, Paul Dano, Gabriel LaBelle
 
Denna uppväxtskildring är löst baserad på regissör Steven Speilbergs eget liv. Projektet har varit igång sedan 1999, men Spielberg ville inte såra sina föräldrar, så han väntade i 20 år. Unge Sammy får se sin första film, som lämnar ett enormt intryck. Han börjar göra egna små filmer med allt större allvar. Spielberg utforskar filmens makt att se sanningen om varandra och oss själva.
 
 

10. Spelaren (1992)

 
Regi: Robert Altman
Skådespelare: Tim Robbins, Whoopi Goldberg
 
En mörk komedi om en beslutsfattare på en stor Hollywoodstudio. Han har börjat få dödshot, och han är rätt säker på att de kommer från en manusförfattare. Problemet är bara att han spenderar hela dagarna med att säga nej till olika manusförfattares pitchar. Altmans "Spelaren" är fullsmockad med insiderskämt och mängder av cameos, visar upp en skruvad version av vad som pågår bakom kulisserna.
 
Vilka andra filmer om Hollywood skulle du vilja lägga till på listan? Tipsa i kommentarerna nedan!
| 10 februari 2023 18:00 |