Serie

Skribent

Jonna Vanhatalo

15 mars 2023 | 13:30

15 filmer och serier att se efter ”The Last of Us”

Dystopier och postapokalyptiska historier har alltid kittlat vår fantasi. Få saker är så skrämmande som tanken på mänsklighetens utdöende och jordens undergång. Och ändå kan vi inte få nog av filmer och serier på temat!
I dystopier får vi möta vår egen ångest, och fasas över den framtid vi själva är med och skapar. Postapokalyptiska filmer och serier behandlar ofta den globala kapitalismens olika effekter på samhället. Men de visar också hur vår strävan efter konstant effektivisering, snarare leder direkt till extrema orättvisor och kollaps av ordningen, än något bra.
 
I och med den fantastiska nya serien ”The Last of Us” på HBO Max har genren fått ytterligare skjuts, och ännu mer fokus. Fast när man väntar på något gott, som nästa säsong, så väntar man för länge. Dock inte om man har annat att titta på under tiden.
 
Så här har ni 15 filmer och serier i samma anda som ”The Last of Us”. Var så goda!
 
 

1. 28 dagar senare (2002) & 28 veckor senare (2008)

 
Jim (Cillians Murphy) vaknar upp efter en tids koma till ett helt tomt London. Tomt, förutom för några före detta människor, som uppenbarligen inte kan skilja honom från en saftig skiva entrecote. Ett slags rabiesvirus har fått eld i baken efter misslyckade djurförsök och har nu spridits till människorna. De infekterade går fullblown mördar-mode och skonar ingen i deras väg. 
 
”28 veckor senare” är fortsättningen på den förra och minst lika bra. Här har viruset isolerats någorlunda och de överlevande har satts i karantän. Det är dock ett väldigt skört skydd och mycket lite krävs för att smittan på nytt ska lyckas slå sönder tryggheten. Båda filmerna är spännande, extremt skrämmande men också ovanligt berörande. Precis som apokalyptiska rysare ska vara!
 
 

2. The Cured (2017) 

 
Även denna film utspelas i England efter ett zombieutbrott. Twisten här är att man faktiskt har hittat ett botemedel. De flesta infekterade har därför botats och slussats tillbaka till samhället. De behandlas dock fortsatt av det övriga samhället som monster. Senan är en ung man och en av dessa botade. Han har svåra minnen och bär på enorma skuldkänslor för det han gjorde under tiden som smittad. ”The Cured” handlar om människors behov av att hålla några andra ansvariga för det kollektiva lidandet. Här fokuserar historien inte så mycket om vad som orsakat virusutbrottet, utan mer på vad som följt i dess kölvatten. 
 
 

3. Snowpiercer (2013)

 
Världen har frusit till is och de sista överlevande människorna befinner sig på ett enormt tåg som non stop rusar runt jorden. Tåget är en ark uppdelad i tre klasser plus ett släp, där det absoluta bottenskiktet lever i mörker och misär. Filmen av Jon Bong Ho är makalöst välgjord och triggar enormt min undergångsångest. Det är klaustrofobiskt, skitigt och precis så där laddat obehagligt, som man tänker sig en katt och råtta-lek, på liv och död skulle vara på ett tåg, mitt i en apokalyps.
 
 

4. World War Z (2013)

 
Hyfsat klassisk, men enormt spännande zombierulle om ett virus, och en pappa som måste rädda alla. Det börjar lika plötsligt som det brukar. Några infekterade börjar sprida smittan och snart fylls gatorna av de levande döda som rusar fram i en rasande fart och biter tag i allt de kommer åt. Gerry Lane (Brad Pitt) reser land och rike runt, i hopp om att hitta ett botemedel, men tiden är knapp för mänskligheten.
 
 

5. Brazil (1985)

 
Detta är en samhällskritisk, retro-futuristisk historia, som berättas med ett fantasifullt landskap byggt på skräp, som backdrop. På ett plan handlar ”Brazil” om en längtan efter frihet, något som i en dystopi ofta är lika avlägset som nattsömn för nyblivna föräldrar. Samhället som skildras är ett byråkratsnårigt elände, som bokstavligen påminner om ett spindelnät. Vilket människorna är fast i som flugor, utan större möjlighet att komma loss. De allra flesta rättar sig efter det rådande läget, vilket orsakar kronisk pessimism. Dock finns någon som vägrar anpassa sig… Detta är en annorlunda och mörkt humoristisk dystopi signerad Terry Gilliam. 
 
 

6. Brave New World (2020)

 
”Brave New World” är en satirisk och ovanligt trivsam dystopi, som handlar om en utopisk framtid fullt av lycka och annan överflöd. Men också kontroll, för ja, exakt allt kontrolleras. Historien baseras på boken med samma namn av Aldous Huxley från 1932. Serien tar fasta på den röda tråden i intrigen, men väljer att gå sin egen väg på flera håll. Mot slutet knyts allt samman till ett absolut sevärt verk om motstånd och kamp. 
 
 

7. I am Legend (2007)

 
Filmen tar avstamp i rädslan för vetenskapliga avancemang. Att förlita sig blint på vetenskap och att experimentera med det, kan leda till förödande följder. Vilket Will Smiths karaktär Robert Neville med besked får erfara. Robert är tillsammans med sin hund ensamma överlevare efter att ett virusutbrott, som några år tidigare rensade New York City på människor. De enda andra som är kvar, är en slags nattvandrande zombies, som skyr dagsljuset, men galopperar utan pardon runt under natten på jakt efter kött.
 
 

8. Mad Max: Fury Road (2015)

 
Alla Mad Max-filmerna någonsin utspelas i en postapokalyptisk framtid som vi inte hoppas ska bli till verklighet. I ”Fury Road” får vi möta Furiosa (Charlize Theron) som gått med på att rädda den tyranniske ledaren Immortal Joes slavfruar, och ta dem från ett nedsmutsat patriarkat till ett utopiskt matriarkat. Med på resan är Max, själv på flykt undan kaoset. Vägen genom det torra Wasteland är dock allt annat enkel, när de snart har en hel armé av War Boys hack i häl.
 
 

9. 1984 (1984)

 
Orwells fascistiska dystopi ”1984” blev film 1984 av Michael Radford. Detta är en synnerligen intressant, men också obehagligt aktuell skildring av ett totalitärt samhälle och de slavlika individerna i det. Statlig propaganda och tankepoliser har fullständig kontroll över fotsoldaterna, som lever i misär utan egen vilja, medan pamparna gottar sig i överflöd. Filmen är väldigt obehaglig, men ändå spännande och otroligt angelägen idag. 
 
 

10. Children of Men (2006)

 
Klimatkris, överbefolkning, utrensning av människor och svält, en helt vanlig dag på jorden? Eller bara en väldigt bra och lite ovanlig film av Alfonso Cuarón. ”Children of men” utspelas i en inte alltför avlägsna framtid, när människor inte längre får några barn. Sakta men säkert går mänskligheten mot sin undergång och det är en deprimerande, skitig och mycket våldsam resa, som man helst hade velat hoppa av från långt tidigare. 
 
 

11. Love and Monsters (2020)

 
En kul och lite lagom blodig äventyrsfilm om just kärlek i en tid när monstren tagit över. Med monster menar jag diverse insekter och andra kryp som efter en olyckshändelse vuxit till enorm storlek. Detta är en monsterapokalyptisk film som förvisso är rätt våldsam, men som ändå fungerar bra att se med sina icke-äckelmagade tweenies. Filmen är väldigt rolig och spännande, men också snyggt gjord.  
 
 

12. Into the Night (2020)

 
Det här är en väldigt spännande dystopisk serie, som överraskar från början till slut. Här är den gryende morgonen och solen som kommer med den, mänsklighetens fiende. En grupp människor som lyckats hålla sig vid liv, måste fortsätta att med fart färdas in i natten för att framöver kunna överleva. Det blir fruktansvärt intensivt mellan varven, men också otroligt underhållande. 
 
 

13. V för Vendetta (2005)

 
”V för Vendetta” är en postapokalyptisk dystopi som utspelar sig i ett hårt kontrollerat modernt samhälle. Ett kärnvapenkrig har lämnat Europa i ruiner och ett fascistiskt parti har tagit över styret i Storbritannien. Invånarna vägras böcker och att uttrycka tankar eller någon som helst slags egen kreativitet. V är protagonisten som genom terrorism och manipulation av sina följeslagare gör uppror mot staten. Filmen är väldigt välgjord och spännande, och skildrar på ett innovativt sätt ett kontrollerat samhälle och dess intolerans och diskriminering. 
 
 

14. Station Eleven (2022)

 
”Station Eleven” är en hyfsat lågmäld postapokalyptisk serie som berör i detaljerna. Efter att en influensa dödat större delen av jordens befolkning gäller det för de överlevande att bygga upp sin tillvaro igen. Ett resande teatersällskap sätter upp klassiska pjäser och spelar upp dem för människor de möter. Serien handlar om att hitta ny mening med livet och att faktiskt fortsätta leva, inte bara överleva.
 
 

15. Sweet Tooth (2021-2023)

 
Detta är en underbart fin äventyrsserie som handlar om en liten pojke med namnet Gus. Efter att en svår pandemi har slagit ut stora delar av mänskligheten, har hybridbarn börjat födas. Dessa barn ses som ett hot av andra ”normala” överlevare, som jagar och tillfångatar, eller dödar dem. Gus är hälften människa och hälften ren, och han har levt gömd i skogen hela sitt liv. När han möter vandraren Jeppard, ger de sig tillsammans ut i världen för att hitta en slags mening med livet. 
| 15 mars 2023 13:30 |