Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 oktober 2023 | 18:00

Nu ska blodet flyta - 5 dödskul filmer för dig som gillade ”Konferensen”

Nya, svenska skräckkomedin ”Konferensen” roar tittarna med sin sköna kombination av humor och slasher-våld. Här är fem kul filmtips i samma anda.
I ”Konferensen” skickas en grupp kommunalanställda till ett konferenshotell i skogen men finner snart sin helg av teambuilding - och sina liv - hotade av en mystisk, maskerad mördare. Den svenska skräckkomedin är ett härligt färskt bidrag till den blågula skräckgenren med en skön kombination av humor och våld. Här är fem liknande filmer som lär roa alla ”Konferensen”-fans där ute.
 
 

1. Dog Soldiers (2002)

 
I ”Instängd”-regissören Neil Marshalls debutfilm är det en grupp skotska militärer som sänds ut på uppdrag i skogen och tvingas barrikadera sig i ett hus när de träffar på en familj blodtörstiga varulvar. Kul, blodig kombination av varulvsfilm och pangpang-action. Ingen parodi utan en seriös skräckfilm i ”Evil Dead”-anda med livlig svart humor och våldsamma effekter. Ovanligt välspelad av välbekanta britter som Sean Pertwee (”Gotham”), Kevin McKidd (”Trainspotting”) och Liam Cunningham (”Game of Thrones”).
 
 

2. I död och lust (2021)

 
Norska filmskaparen Tommy Wirkola (”Död snö”, ”Violent night”) är en ingen nybörjare när det kommer till brutalt underhållningsvåld och den här svarta komedin är ett perfekt exempel. En norsk regissör (Aksel Hennie, ”Huvudjägarna”) och en svensk skådespelare (Noomi Rapace) är olyckligt gifta och planerar att avsluta eländet genom att mörda varandra under en helg på landstället. Men snart får de värre problem när de tillsammans tvingas kämpa mot en trio förrymda fångar som ovälkomna dyker upp.
 
 

3. Mayhem (2017)

 
Ett virus gör att människor utagerar sina mörkaste - och våldsammaste - impulser. När det sprids i en kontorsbyggnad förvandlas den inledningsvis vanliga arbetsdagen till ett blodbad som en advokat (Oscarsnominerade Steven Yeun) försöker överleva. Våldsamt kul splatter-satir med sympatiska hjältar, inklusive nya skräckdrottningen Samara Weaving och flera fyndiga, våldsamma strider i kontorsmiljö. Fungerar också som en intressant jämförelse med då stundande Covid-pandemin (karantän på kontoret är en del av intrigen).
 
 

4. Severance (2006)

 
En film som ”Konferensen” lite överdrivit anklagas för att ha kopierat. Ett gäng brittiska kontorsarbetare på ett multinationellt vapenföretag skickas ut till en stuga i en östeuropeisk skog för teambuilding-lekar. Men ganska snart blir de strandsatta och råkar ut för ett gäng mordiska galningar. Förvånansvärt smart kombination av skräck och komedi som lyckas vara både rolig, spännande – och riktigt blodig (akta dig för rävsaxen...). En underskattad pärla.
 
 

5. Tucker & Dale vs. Evil (2010)

 
Träffsäker komedi som driver hejdlöst med ”Fredagen den 13:e”-liknande skräckfilmer av typen där inavlade galningar slaktar festande ungdomar i skogen – twisten här är att de utpekade mördarna egentligen är snälla lantisar och de blodiga dödsfallen är rena olyckor. Bygger på ett men väldigt roligt skämt som håller nästan hela vägen. Dessutom är Tyler Labine (”Escape Room”) och Alan Tudyk ("Firefly”) helt fantastiska som de charmiga titelkaraktärerna.
| 18 oktober 2023 18:00 |