Film

Skribent

Jakob Åsell

1 augusti 2019 | 08:30

Filmbolaget delar video på barn som flyr "Midsommar"-visning

Ta inte med ditt barn på bio för att se "Midsommar".
 Om du vill ge ditt barn en trevlig stund i biografen och undvika traumatiska mardrömmar på svenska så finns det andra filmer att välja än "Midsommar". Filmbolaget A24 delade nyligen ett klipp som visar en pappa som flyr från en biosalong med sin lille son, mitt under en visning av Ari Asters skräckbetonade midsommarskildrning. Och frågan är vad som är mest upprörande – att en far tar med ett barn för att se "Midsommar" eller att någon har mobilen påslagen i biosalongen och filmar detta?
 
I USA har Ari Asters Midsommar fått en R-rating som åldersgräns på grund av "stötande rituellt våld, hemska bilder, sexuellt innehåll, nakenhet, droganvändande och ovårdat språk." Inte din vanliga familjefilm, med andra ord. 
 
Filmen följer collegestudenten Dani (Florence Pugh) som kämpar med att återfå fotfästet efter ett chockerande familjetrauma och söker en flykt från sitt inre mörker genom en resa till en ljus och sorglös plats. Dani följer med sin frånvarande pojkvän Christian på en grabbresa till ett synnerligen gammeldags midsommarfirande i Hälsingland. Väl på pastorala sommarängar kan varken snaps eller den kusligt glada, vitklädda lokalbefolkningen lägga locket på den ångest som pyr inom Dani. Snart finner de amerikanska gästerna sig fångade i en mardrömslik sektliknande tillvaro de får svårt att fly från.
 
 
Händelsen som A24 sprider i sina sociala kanaler väcker minnen från våren 2018 när trailern till Ari Asters regidebut – Skräckfilmen "Hereditary" av misstag visades före en biografvisning av familjefilmen "Pelle Kanin" i Australien, vilket skapade panik i biosalongen.
 
 
Ari Asters andra långfilm "Midsommar" går just nu på bio.
 
| 1 augusti 2019 08:30 |