Film

Skribent

MovieZine

2 juni 2020 | 14:45

Filmåret 2019 i siffror - de här filmerna var populärast

69 procent av befolkningen gick på bio under förra året, samtidigt som det digitala tittandet ökar. Här är färsk statistik om svenskarnas filmvanor.
Mycket har redan sagts om filmåret 2019. Men nu är det dags för helt nya siffror som Svenska Filminstitutet tagit fram från året som gått.

Visste du till exempel att hela 69 procent av befolkningen gick på bio förra året? Eller att svensk film stod för 21 procent av filmtittandet på tv?

Rapporten visar också att en stor del av filmtittandet i hemmen har flyttat från breda tv-kanaler och illegala webbplatser till abonnemangsbaserad webb-tv, så kallad SVOD (där bland annat Netflix och Viaplay ingår). 2019 stod SVOD för 27 procent av alla långfilmer som sågs i Sverige, vilket kan jämföras med 18 procent 2015. Om detta och mycket mer kan du läsa i rapporten Filmåret i siffror som släpps i dag.
 

Statistik i urval från filmåret 2019

 
- 69 % av befolkningen gick på bio.

- 21 % marknadsandel för svensk film på tv (det vill säga svensk films andel av bruttopubliken för lång spelfilm på tv).

- 51 svenska långfilmer hade premiär (varav 29 spelfilmer och 22 dokumentärer).

- 29,2 miljoner kronor var genomsnittlig budget för långa spelfilmer med produktionsstöd.

- 26,6 % var Filminstitutets genomsnittliga andel av budgeten för de svenska långa spelfilmer som fick stöd.

- 58 % av de konsulentstödda långa spelfilmerna hade en kvinna som regissör. 38 % hade en kvinna som producent och 31 % hade ett manus skrivet av en kvinna.

- 47 % var digitala visningsfönsters andel av det totala filmtittandet

- 293 långfilmspremiärer totalt

- En miljon människor såg Nahid Persson dokumentärfilm "Anders, jag och hans 23 andra kvinnor" på webb-tv under 2019.

- Dokumentären "Hasse & Tage – en kärlekshistoria" av Jane Magnusson blev en av de mest sedda svenska filmerna på bio under året och även en av de mest kritikerhyllade.

- Lasse Åbergs film "Sällskapsresan" från 1980 intar fortfarande tv-tronen som den mest sedda svenska filmen på tv under 2019. Den har legat stadigt på förstaplatsen i två år nu. Lasse Åberg blev som bekant under årets Guldbaggegala tilldelad Hedersguldbaggen efter lång och trogen tjänst inom filmen.

- "And Then We Danced" av Levan Akin knep förstaplatsen som den svenska film som fick högst betygsindex under 2019. Filmen mottogs väl hos både kritiker och publik. Under Guldbaggegalan blev den tilldelad Guldbaggen för Bästa film.

- "Britt-Marie var här" av Tuva Novotny var den svenska premiärfilm som sågs av flest på bio under året.

- Musikalfilmen "En del av mitt hjärta" av filmregidebutanten Edward av Sillén, som bygger på Tomas Ledins låtsamling, representerar en genre som är ovanlig på repertoaren både vad gäller svensk och utländsk film.

- "Raggarjävlar" av Sebastian Ringler var den mest sedda svenska filmen på webb-tv under året.

- Av de svenska dokumentärfilmerna som hade premiär 2019 var hälften regisserade av kvinnor. "Transnistra" av Anna Eborn var en av dessa. Filmen mottog en Guldbagge för Bästa dokumentärfilm under galan 2020.

- "Gräns" (2018) av Ali Abbasi var den svenska film som hade den bästa placeringen i IMDB:s veckovisa rankningar under året. Bland alla filmer på IMDB låg "Gräns" som bäst på 153:e plats (av ca 1,6 miljoner filmtitlar). Det var också den mest sedda svenska filmen på svenska filmklubbar 2019.

- Andelen av de svenska premiärerna som hade kvinnlig regissör var betydligt högre än för de utländska premiärerna 2019. Men trots det var det inte jämställt bland de svensk premiärerna, där 38 procent regisserades av kvinnor.

- Av de svenska filmpremiärerna 2019 hade 35 procent en kvinna i huvudrollen. Emelie Garbers i "Aniara" var en av dem. För sin medverkan i filmen tilldelades hon en Guldbagge för Bästa kvinnliga skådespelare.
 
- Av alla långfilmer med svensk biopremiär under 2019 kom 40 procent från Nordamerika, 33 procent från Europa, 17 procent från Sverige och 5 procent från Asien.

- De bäst betygsatta biofilmerna 2019 var "Parasit", "The Favourite" och "The Irishman".
| 2 juni 2020 14:45 |