FILMTIPS!

Skribent

Alexander Kardelo

23 september 2014 | 18:00

Film om film: 8 dokumentärer varje filmälskare bör se

Vare sig du är intresserad av digital filmteknik, Hollywoods dolda trollkarlar eller en av de sämsta filmer som gjorts, har det såklart gjorts film på temat. Vi tipsar om de bästa.
Som filmälskare är man ständigt ute efter nya upplevelser, nya filmer, nya intryck. Själv har jag precis upptäckt ett nytt intresse för filmer som handlar om… film. 

När Blu-rayskivornas extramaterial känns alldeles för kort är det skönt att kunna knäppa på en långfilmsdokumentär och fördjupa sig i en favoritfilm, regissör eller genre. Här är 8 av de senare årens mest sevärda dokumentärer med fokus på allas vårt favoritämne.

Side by Side



Keanu Reeves, av alla människor, är frontfigur i den här dokumentären som tar pulsen på hur dagens digitala teknik förändrar filmens värld. För att besvara den frågan intervjuas filmskapare som Martin Scorsese, Christopher Nolan och Steven Soderbergh samt flera amatörfilmare. Många vittnar om hur deras arbete blivit betydligt enklare och friare med digitalkameran, samtidigt som flera saknar det där speciella, oefterhärmliga känslan som den nu döende filmrullen gav deras filmer. Vad framtiden får utvisa är om den gamla och den nya skolan kan leva sida vid sida.

Ray Harryhausen: Special Effects Titan



Med modern tekniks intåg försvinner tyvärr en del av det gamla goda hantverket som varit med om att skapa några av filmhistoriens mest häpnadsväckande scener. Den här filmen, som släpptes kort före hans död, presenteras oss för legendaren Ray Harryhausen, specialeffektsguru med stop-motion som sin stora passion. En konstart som han fått utveckla genom en stor del av 50- och 60-talets monsterrullar. Se hur fantastiska varelser skapades långt innan CGI. Striden mot skeletten i "Det gyllene skinnet" från 1963 är fortfarande osannolikt snygg.

Corman's World: Exploits of A Hollywood Rebel



Roger Corman är den ökände filmproducenten som gör film hellre än bra. Sedan 50-talet har han satt sitt namn på hundratals b-rullar av varierande kvalitet. Den låga budgeten komplett med hög efterfrågan (monster och snusk går ju alltid hem hos tonåringar) har gjort att Corman och hans regissörer kunnat ta ut svängarna och experimentera på sätt som större studios varken kan eller vågar. Jack Nicholson och James Cameron har mycket att tacka Corman för, det var nämligen hos honom som de inledde sina karriärer.

Drew: The Man Behind The Poster



Namnet Drew Struzan kanske inte klingar familjärt, men jag kan garantera att du har sett hans verk. Som poster-designer, en av 80- och 90-talets flitigaste, har han skapat de ikoniska, handritade affischerna till filmer som "Indiana Jones", "Stjärnornas krig" och "Tillbaka till framtiden". Men, tiderna förändras. Guillermo del Toro fick med egna pengar betala Struzan för en limiterad serie "Hellboy"-affischer, då filmbolaget hellre ville ha något generiskt och photoshoppat. Filmen hyllar en av Hollywoods doldisar men ger också den sorgliga insikten om ännu en konstart som håller på att dö ut. 

Room 237




Stanley Kubricks stilbildande hotellrysare "The Shining" är inte bara hyllad som en av världens bästa skräckfilmer, den har också startat en hel del galna konspirationsteorier. Rodney Aschers dokumentär träffar några av fansen som är övertygade om att Kubrick dolt hemliga budskap i filmen, som till exempel en bekännelse om att han hjälpt den amerikanska regeringen att fejka månlandningen. Det är kanske inte så matnyttigt för den som hade hoppats lära sig något nytt om filmklassikern, men väldigt underhållande om filmnördar som tar sin passion några steg för långt.

Best Worst Movie



"Troll 2" är en sån där skräckuppföljare som förmodligen aldrig borde ha gjorts. Allt som kunde gå fel under inspelningen gick fel, titeln ändrades från "Goblins" för att åka snålskjuts på den sen tidigare kända "Troll", och skådespelarna gick vidare med sina liv och förträngde den katastrofala rysaren. Utan deras vetskap har dock "Troll 2" levt sitt eget lilla liv och blivit en kultfavorit för många skräckälskare, som inte skrämdes (snarare tvärtom!) av det absoluta bottenbetyget på IMDb. Här möter vi teamet och skådespelare 20 år senare, när de inser att det ordnas biovisningar runt om i USA och de får träffa fansen som de inte kunde drömma om att de hade! Feelgood i "Searching for Sugar Man"-anda möter filmnörderi deluxe.

Comic-Con Episode IV: A Fan's Hope



De flesta av oss kan nog bara drömma om att få besöka Comic Con i San Diego, världens största mässa för serietidningar, cosplay, fankultur och såklart film. Dokumentärfilmaren Morgan Spurlock ("Super Size Me") ger oss det näst bästa, en härlig bakom-kulisserna-titt där vi får möta flera fanatiker och geeks som kommit till sjunde himlen. Intervjuer med besökare varvas med möten med Stan Lee, Joss Whedon och nätets filmpionjär Harry Knowles.

The Story of Film: An Odyssey



Den mer vetgiriga cineasten bör såklart hugga in på britten Marc Cousins imponerande dokumentärserie om allt som någonsin varit värt att veta om filmhistorien. I femton timslånga dokumentärer reser vår guide genom decennier och hela världens inflytelserika filmskapare och epoker. Det är otroligt roligt att se hur filmare påverkats av varandra, och även om Cousins slutsatser ibland känns långsökta, har han ett oemotståndligt poetiskt språk. Serien får oss att se på film, berättelser, karaktärer och bildkompositioner på ett helt nytt sätt.
| 23 september 2014 18:00 |